Piratäventyr för vuxna

Piraternas härjningar på Hälsingekusten har gjort att även vuxna är intresserad av piratäventyr. Piraterna har kapat m/s Moa af Söderhamn, för att locka även äldre på piratäventyr med piraternas favoritdryck: rom.

Långvind.com har tidigare berättat om årets upplaga av piratäventyr. Intresset visade sig var så stort – m/s Moa har dragit fulla fartyg under sommaren, med nästan alla turer fullbokade. Nu startar arrangörerna piratäventyr för vuxna, med rom- och chokladprovning på programmet.

Piratturen för barn går till Piratön, samma för vuxna. Men skillnaden är att istället för piratäventyr på ön, blir det mat och dryck i land. Innan m/s Moa kastar loss från Piratön, väntar rom- och chokladprovning; fyra typer av rom serveras i kupade glas, som låter aromen komma till tals. Först när rommen har runnit ner i strupen, öppnar baren på m/s Moa.

Det blir två testturer för vuxna pirater i augusti. Om dessa faller väl ut, väntar  ytterligare turer i september.

Kopplingen mellan pirater och Söderhamn är inte så långsökt som den verkar. I slutet av 1300-talet härjade ett gäng sjörövare i trakten, kallad Vitaliebröderna. De landsteg i Söderhamn och härskade över borgen Faxeholm, som då låg på en höjd mellan dagens Söderhamnsån och Faxeholmsgatan, där m/s Moa tuffar ut på sina turer.

Jörgen Bengtson