Kustvägen växlar upp

Den 75 kilometer långa Kustvägen – ofta kallad buskvägen – längs Nordanstigs- och Sundsvallskusten har växlat upp till etapp tre. Den avslutas i december i år.

Då ska Kustvägen ha fått tre handikappanpassade badplatser med ramp, tre lekplatser, rid- och vandringsleder som ansluter och ett övergripande miljötänk, som ramar in det hela.

Projektet kostar nästan 3,8 miljoner kronor. Det är finansierat av Sundsvalls och Nordanstigs kommuner, Västernorrlands länsstyrelse och landsting, Regionförbundet Gävleborg och Jordbruksverket.

Centralt i satsningen är lekplatserna, som konsthantverkaren Janina Stoor ska utforma. Lekplatserna blir, med Janina Stors ord i HT i dag, ”inga traditionella lekparksgrejer som gungor och klätterställningar, utan mer ofarliga redskap”.

– Det ska bli saker som barn ska sysselsätta sig med, säger hon i HT.

Satsningen på Kustvägen startade 2005 och omfattade då sträckan Jättendal–Svartvik. Nio företag inom turismnäringen gick samman.

Nu handlar det om en längre kuststräcka, Mellanfjärden–Fläsian, och tolv företag inom besöksnäringen. I fas tre av projektet vill man satsa på att få med fler boendeanläggningar och andra aktörer inom besöksnäringen, förbättra infrastruktur som parkeringar och information. Projektet siktar särskilt in sig på att öka engagemanget i Sörfjärden och Mellanfjärden, med Trolska skogen som dragare.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft några artiklar om Kustvägen, senaste artiklarna var Kustvägen fas tre (8 april 2013), Kustväg får infoskyltar (13 juni 2012) och Buskväg blir kustväg? (11 maj 2012).

Jörgen Bengtson