Nya havsnära tomter på Maln

Hudiksvall får 14–16 havsnära tomter i Malnbaden, fyra kilometer öster om Hudiksvall.

Byggnadsnämnden beslutade i oktober 2012 att detaljplanera för 14 villatomter i området. Detaljplanen överklagades till Mark- och miljödomstolen, som sa ja till att stycka av 14 tomter nära Malnbadens camping.

Nu går kommunen vidare i arbetet. Till en början ställer kommunen i ordning 14 tomter, men håller öppet för ytterligare två.

Redan i början av nästa vecka ska avverkningen av området var klart. Enligt Hudiksvalls Tidning i dag kommer kommunen att spara en trädridå mot Malnvägen för att ge tomterna skydd mot insyn och buller.

Kommunen kommer under våren att bjuda ut tomterna till försäljning till dem som står i tomtkön. Priset blir sannolikt 500 000–600 000 kronor per tomt, inklusive anslutningsavgifter för vatten, avlopp och el. Efterfrågan är stor.

Både norra och södra sidan av Hudiksvallsfjärdens inre del är populära bostadsområden. Antalet permanentboende växer, vilket fått det tidigare fritidshusdominerade området runt Malnbaden att bli en av kommunens nya tätorter. På södra sidan växer Mellanbyns fritidsområde.

Jörgen Bengtson