Ny Njutångersbok om skärgården

”Njutångersboken” gjorde succé, trycktes i två upplagor och blev nominerad till Årets hembygdsbok. I går kom efterföljaren om Njutångers skärgård, båda utgivna av Njutångers sockens hembygdsförening. På föreningens webbplats finns det dock inte ett ord om den nya boken, www.hembygd.se/njutanger!

Den nya boken består av överskottsinformation från den förra. Boken har tryckts i 300 exemplar – Njutångersboken tryckte i först 500 och sedan 300 exemplar. Den hade strykande åtgång på boksläppet på Sankt Olofsgården i går. Författare är Alf Wikman och Jan Engman, den senare med ett förflutet som sjöman i en gammal fiskarsläkt.

Boken berättar om människor, miljöer och händelser i Njutångers skärgård. Här kan man läsa om intensiv fartygsgrafik till hamnen i Snäckmor, fiske, förlisningar och livet på kusten och öarna.

Njutångersboken blev inte Årets hembygdsbok 2014 på bokmässan i Göteborg. Utmärkelsen knep istället boken ”Brännkyrka 1913–2013”, en bok om en socken som blev 51 stadsdelar i Stockholm.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft två artiklar om Njutångersboken: Njutångersbok nominerad (21 september 2014) och Njutånger mot världen (28 april 2013).

Jörgen Bengtson