Kustvägen får ingen förlängning

Kustvägen genom Nordanstig får ingen förlängning från Lönnånger till Mellanfjärden. Lantmäteriet ger klagande vägägare rätt och stoppar utbyggnaden av vägen, som Nordanstigs kommun kämpat för i många år.

Planen var att bryta 2,5 kilometer ny väg och på så sätt binda samman två enskilda vägar till en sammanhållen väg mellan de två fiskelägena. Lantmäteriet gjorde en förrättning den 5 oktober 2012, där den godkände att den befintliga Koffsandsvägen på 1 950 meter skulle få en förlängning norrut, som skulle binda samman Lönnångersfjärden med Mellanfjärden.

Fyrtiotalet delägare i Koffsandsvägen överklagade kommunens begäran om ny väg. Mark- och miljödomstolen i Östersund gav dem rätt: den nya vägen skulle inte ge vägsamfällighetsdelägarna någon ”nettonytta”. Därför avslog domstolen kommunens begäran. Lantmäteriet har fått frågan åter, men vill inte gör en ny förrättning, som skulle göra vägen möjlig.

Nu får kommunen stå för huvuddelen av kostnaden så här långt.

Kommunens representant, förre kommunchefen Thord Wannberg, är missnöjd med besluten.

– Den samhällsekonomiska vinsten är väldigt tydlig, såväl hemtjänst och skolskjutsar som utryckningsfordon hade fått kortare körsträckor. Och för näringslivsutvecklingen i kustbandet hade detta varit en injektion, säger Thord Wannberg till Hudiksvalls Tidning i dag.

Sista ordet är nog inte sagt om en förlängning av Kustvägen. Thord Wannberg är övertygad om att vägen blir av i framtiden.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om arbetet med att få en sammanhållen kustväg i Nordanstig: Stopp för kustväg (6 april 2014), Steg mot ny kustväg (12 mars 2013), Snart klart med kustväg (26 januari 2013), Nytt steg mot kustväg (15 september 2012), Nordanstig får hel kustväg (21 augusti 2012) och Samlad kustväg i Nordanstig? (21 april 2011).

Jörgen Bengtson