Hudiks historia blir teater

I slutet av maj 2015 blir det premiär för en historisk teaterpjäs om Hudiksvall, med fortsättning i form av nya pjäser 2016 och 2017. Pjäserna heter 1721, Forsa Blått och Ett bloss i natten.

Teaterprojektet blir den största kulturella satsningen någonsin i Hudiksvalls historia, med en budget på elva miljoner kronor. Bakom satsningen står projektet Scenplats Glada Hudik med Ulrika Beijer och Cia Olsson, två erfarna scenkonstnärer, som ledare. Satsningen är finansierad av främst Allmänna arvsfoden (fyra miljoner kronor) och Hudiksvalls kommun (1,5). Men också mindre bidragsgivare och publikintäkter bidrar till att göra verklighet av denna sceniska trilogi.

Målet med projektet är att väcka intresset för historia och få 12 000 åskådare att träda in i en lokal teatervärld utan motstycke i Hudiksvall. Alla skolungdomar kommer att få se pjäserna gratis.

– Vi vill koppla ihop det som hände i Hudiksvall då med vad som händer i världen i dag. 1721 kom ryssen till Hudiksvall för att våldta, slå ihjäl och tömma hela staden. I dag händer samma saker på andra platser i världen, säger Cia Olsson i senaste numret av Hälsinge Allehanda under rubriken ”De ska skildra Hudiks historia”.

– Genom det här projektet vill jag att ungdomarna ska kunna känna en stolthet för sin stad genom att de lär känna dess historia lite bättre, säger Ulrika Beijer i samma reportage.

Hälsingekusten.se återkommer till denna teatersatsning, som kommer att bidra till att sätta Hudiksvall och Hälsingekusten på Sverige- och teaterkartan.

Jörgen Bengtson