Julbord med skruv

Julborden på Hälsingekusten är kanske inte så många som i resten av Hälsingland. Ett julbord med skruv bjuder gourmetrestaurangen Växbo krog på – som dock inte ligger på kusten.

Hälsingekusten.se har hittat åtta klassiska julbord på Hälsingekusten, inklusive ett på gränsen till Hälsingland, och ett i inlandet, som vi lyfter fram i denna genomgång. Alla har öppet till och med söndag 21 december, om vi inte anger annat.

Albertina, Skärså, Norrala, serverar stort julbord med ”extra stor vikt på fiskrätter”.
Axmarbrygga havskrog, Hamrånge, har ”skärgårdsjulbord”.
Berggårdens gästgiveri, Gnarp, bjuder på ”julbord med tradition och inspiration från Hälsinglands skafferi”.
Mellanfjärdens pensionat, Mellanfjärden, Jättendal, serverar ”julbord med tradition och inspiration från Hälsinglands skafferi”.
Parkhyddan, Hudiksvall, satsar på ”ett klassiskt svenskt julbord” till och med 20/12.
Sjömärket, Mellanfjärden, Jättendal, dukar upp ”vårt hemlagade julbord”.
Växbo krog, Regnsjö, serverar ”årets julbord med valfritt antal gourmeträtter”.
Wågbro wärdshus, Norrala, har ”hemlagat julbord”, som man beställer i förväg.

Växbo krog dukar upp ett traditionellt svenskt julbord med ett fantastiskt överflöd av rätter, varav många är lokala och ekologiska. Miljön är magnifik: den nya restaurangen med glasvägg mot fasadbelysta Växbo kvarn och smedjan, en damm som glimrar i skenet från levande ljus och konstljus, ett varmt välkomnande i form av glögg och eldkorg vid entrén.

Till det traditionella julbordet kommer ett valfritt antal gourmeträtter, som närmast hör till klassen mellanrätter, som blivit så populära. Dessa kan man beställa så många man vill av, även om det nog är mer än tillräckligt för de flesta att äta sig igenom en vardera av de cirka halvdussinet utsökta mellanrätterna, signerade Pär Johansson. Dessa rätter, som tillagas på beställning och serverar rykande heta, ger en skruv åt julbordet, som vi inte tror att någon annan i Hälsingland matchar.

Den traditionella julbuffén är vällagad och innehåller allt man kan vänta sig, inklusive revbensspjäll och dopp-i-grytan. Det bjuder också på flera överraskningar, välsmakande rätter som sticker ut. Hit hör pepparlax, gravad lax, andra fiskanrättningar, köttbullar, flera kålanrättningar, ostar och ett efterrättsbord med bland annat en fantastisk krusbärssorbet.

Jörgen Bengtson