Nya ställplatser
för husbilar i Hudik?

Ställplatserna för husbilar vid havskanten i centrala Hudik har försvunnit i och med ombyggnationen av Kattvikskajen. Nu föreslår Ingemar Sandehult, Enånger, i ett medborgarförslag att Hudiksvalls kommun ska ta fram nya, centrala ställplatser, ”besöksplatser för husbilar”.

Han föreslår två ställen för nya ställplatser: vid kajen längs Hamngatan och i småbåtshamnens vändplan. Han argumenterar för både Hamngatan och småbåtshamnen.

– Här kan enkelt ordnas med automat för el, vatten och avlopp. Toalett och tvättmöjlighet är inte nödvändigt då detta finns i bilarna. Även eventuell uppställningskostnad kan ordnas med automat, skriver Ingemar Sandehult om Hamngatan.

Han ser även möjligheter i småbåtshamnen, som dock ligger längre från centrum. Här pekar han på möjlighet till samarbete med båtklubben, ”så att bilfolket får utnyttja duschar, toaletter och soptömning”. Han ser också en fördel för båtägarna, som får husbilscamparna som ”en extra trygghet för de båtar som ligger vid brygga”.

Enligt Ingemar Sandehult har husbilscamparna stor köpkraft, ” både vad avser shopping och mat. Trots att bilarna har full köksutrustning äts mycket mat på restaurang”. Han argumenterar också för att husbilscamparna skiljer sig från övriga campingformer: många husbilsägare reser för att se städer. Eftersom de ofta inte har annat fordon är husbilen fordras att uppställningsplatserna är nära citykärnan eller har bra kommunikationer dit.

– Hudiksvall har en fantastisk miljö i sådan omfattning att vi gott kan dela med oss till turister, skriver medborgarförslagsställaren.

Kommunfullmäktige beslutade på sammanträdet i går att han får ställa förslaget. Nu ska kommunen utreda frågan och återkomma med ett svar.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft två artiklar om ställplatser i Hudiksvall: Citycamping även i Hudik (25 maj 2015) och Camping på Kattvikskajen? (16 oktober 2014). Hälsingekusten.se har haft en artikel om Söderhamns ställplatser: Nära pallplats med ställplats (16 oktober 2016).

Text och foto:
Jörgen Bengtson