550 havsnära
bostäder i Söderhamn

Om allt går enligt planerna, får Söderhamn 550 nya, havsnära bostäder de kommande tio åren.

Det är en följd av att befolkningen åter ökar i Söderhamn, efter en kraftig nedgång från 32 000 invånare på 1970-talet till under 25 000 i dag. Folk flydde Söderhamn, när Ericsson lade ner sin fabrik, akutsjukhuset slog igen och flygflottiljen F 15 stängde. I kölvattnet på detta, rev allmännyttan i Söderhamn cirka 2 000 lägenheter.

Hösten 2016 började kommunala bostadsbolaget Faxeholmen AB att bygga i kvarteret Dallas (bilden), nära Söderhamnsfjärden. Det var för första gången på 25 år, som kommunen byggde nya flerfamiljshus. Inflyttning är planerad till hösten 2017.

– Nu har vindarna vänt. Vi går mot en befolkningsökning med 400 personer 2017 och 2018. Trenden håller alltså i sig. 2018 är vi sannolikt över 26 000 invånare igen. Det föds fler, det flyttar hit fler och många utrikesfödda som kommit hit stationerar sig i Söderhamn, säger samhällsplanerare Ludvig Königsson till kommunala webbplatsen Söderhamn.se (11 maj 2017).

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) talade i torsdags på en presskonferens om framtiden:

– Vi är inne i en positiv utveckling och vi rustar för en ljus framtid, säger han.

I Söderhamn blir det framöver främst nya flerfamiljshus nära vattnet, med både Faxeholmen och privata byggare: Köpmantorget och södra Hamngatan. Till detta kommer ett kommunikationsmässigt attraktivt område mellan järnvägsstationen – Söderhamnsporten – och centrum.

– Men det finns också områden i Ljusne och Holmsveden som kan komma att bli aktuella på sikt, säger Ludvig Königsson.

I Ljusne handlar det främst om havsnära lägen vid Ljusnan.

Allmännyttan i grannkommunen Hudiksvall, AB Hudiksvallsbostäder, började redan för fem år sedan att bygga nya flerfamiljshus, 20 år efter den senaste nyproduktionen. Hudiksvallsbostäder har fått upp farten, med byggnation i Hudiksvall, Iggesund, Delsbo, Näsviken och Enånger. Privata byggare är på gång med nya bostäder nedanför Köpmanberget. Sedan väntar omfattande byggnation på Kattvikskajen. Nu följer Söderhamn efter. Sammantaget stärker det utbudet av lägenheter på Hälsingekusten, även om det i Hudiksvall också blir en del i kommunens inland.

I Hudiksvall omfattar nyproduktionen i kommunen ungefär lika mycket som i Söderhamn, med det mesta koncentrerat till de gamla hamnområdena i Hudiksvall, det vill säga bokstavligt talat ett stenkast från havet.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har skrivit om Söderhamns nyproduktion tidigare: Strandnära boende i Söderhamn (15 september 2016).

Jörgen Bengtson