SM-vinterveckan
blev mycket dyrare

Söderhamns SM-vintervecka fick en tuff start: snöfattigt och varmt väder för Sveriges minsta arrangör av Svenska mästerskapen (SM) i vintersport. Men Söderhamn tog hem utmaningen med den ära. Nu kommer notan: Det blev dyrt.

Budgeterade fem miljoner kronor för omkostnader blev 12,6 miljoner sedan intäkterna på drygt fyra miljoner kronor räknats av. Underskottet var en kombination av främst ökade kostnader för snöproduktion, snötransporter och olika former av anpassningar för Sveriges Television (SVT) samt mindre intäkter på försäljningsrättigheter på SM-arenorna.

– Mot bakgrund av vad Söderhamn totalt sett fick ut av SM-veckan och Vinterkalaset, och det som kom föreningslivet och näringslivet till godo, anser jag att den negativa budgetavvikelsen på 7,6 miljoner var värt det hela, säger Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande, till kommunala webbplatsen Söderhamn.se den 9 maj.

SM-veckans projektansvarige, Hans-Göran Karlsson, berättar på Söderhamn.se hur nervöst det var veckorna före, med så lite snö att Riksidrottsförbundet var på väg att flytta många av tävlingarna, däribland längdåkning och skotercross (bilden), från Söderhamn till Falun.

– Snöbristen bidrog till att vi fick sätta in alla resurser vi kunde för att rädda nära hälften av SM-tävlingarna kvar i Söderhamn. Vi körde snö i skytteltrafik från Flygstaden och Mohed och snökanonerna på Flaket gick för högtryck, berättar han.

– Det kostade långt över vad vi kalkylerade med, men det gav också väldigt mycket tillbaka. Till exempel 33 timmar direktsänd TV från vår stad och en rejäl skjuts uppåt för besöksnäringen. Hela medieexponeringen omsatt i reklamvärde värderas för övrigt till 98 miljoner, exklusive sändningarna från SVT, säger Hans-Göran Karlsson.

Sven-Erik Lindestam vet ännu inte var kommunen ska ta pengarna till underskottet. Det blir en fråga på kommunstyrelsen den 23 maj 2017. Men han är mycket nöjd med SM-vinterveckan och Vinterkalaset.

– Min bedömning är att vi trots allt investerat i något som gett oss mycket och som i det långa loppet kan ränta tillbaka betydande belopp för besöksnäringen. Söderhamn är under alla omständigheter på Sverige-kartan som en stark eventstad och med ett värdskap som SM-gästerna beskrivit som det bästa, säger han.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om SM-vinterveckan: Applåder för Söderhamns SM-vecka (26 april 2017), Rådhustorget blev folkfest på lördagen (4 februari 2017), Gratisbussar ger publikrekord (2 februari 2017), Startskottet för SM i Söderhamn (29 januari 2017), Söderhamn stänger av för Vinterveckan (15 januari 2017),  Söderhamn bjuder in till vinterfrukost (19 november 2016), Tuff SM-backe i Söderhamn (9 oktober 2016), Prisar SM-veckan i Söderhamn (16 augusti 2016), Vinterarbete i sommarland (29 juni 2016), Rekordintresse för SM-veckan (13 april 2016), Sparar 20 000 kubik snö (23 mars 2016), Företagsvinster under SM-veckan (8 mars 2016), ”Gnistan, glöden, kompetensen”(1 februari 2016), Söderhamn bygger ”snöfabrik” (18 januari 2016), Snökanoner till Söderhamn (27 oktober 2015), Vinterveckan till Söderhamn 2017 (26 augusti 2015).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun