Påsk premiär för
årets konstrundor

Påsk är premiär för konstrundor, inte bara på Österlen i Skåne, utan på närmare håll. Både Gästrikland (utanför Gävle) och Norruppland (Tierp) bjuder in till välsmakande påskanrättningar i form av öppna konstnärsateljéer och utställningar under fyra påskdagar.

Hälsingekusten.se har numera en speciell avdelning under toppfliken ”Göra” för detta, Konstrundor. Här berättar vi om konstrundor på Hälsingekusten och dess närhet, hela sju konstrundor från påsk till allhelgonahelgen.

Västra Gästriklands stora konstrunda, Gästrik Konst, är under fyra dagar, långfredag–annandag påsk, med invigning i Sandviken på långfredagen klockan 11.

Konstrundan samlar sextiotalet konstnärer, som öppnar sina ateljéer klockan 11–16.

Gästrik konst är den största av konstrundorna vi presenterar.

Konstrundan omfattar kommunerna Sandviken, Hofors och Ockelbo. Den startade 2000.

Arrangör är stiftelsen Gästrik Konst. Konstrundan har också en facebooksida med 1 825 följare.

Tierps konstrunda kallas Konst på väg. Även den är under påskhelgen, långfredag–annan dag påsk, med invigning i Lövstabruk på långfredagen klockan 11.

Konstnärer och konsthantverkare öppnar sina ateljéer och utställningslokaler; flera av de gamla järnbruken har guidade visningar.’

Konst på väg samlar fyrtiotalet konstnärer, inklusive gästutställare, som välkomnar besökare klockan 11–17.

Arrangör är Tierps kommun i samarbete med studieförbund och utställarna. Konstrundan har också facebooksida med i dag 565 följare

Konstrundorna börjar alltså med påskens rundor i Västra Gästrikland och Tierp.

Konstrundorna fortsätter under Kristi himmelsfärdshelgen med fyra dagar i Hudiksvall och Nordanstig, inleder sommaren med helgen före midsommar i Bollnäs och fortsätter första helgen i augusti i Ovanåker. Konstrundorna slutar under hösten med allhelgonahelgen i Söderhamn och Ånge.

Jörgen Bengtson