Hudik snart
enda tingsställe

Söderhamn förlorade sin tingsrätt 1972 men fick behålla tingshuset som tingsställe. Nu drar Hälsinglands enda kvarvarande tingsrätt – den i Hudiksvall – in tingsstället i Söderhamn.

Avvecklingen startar i sommar. Före utgången av 2019 ska Domstolsverket ha avvecklat tingsstället i Söderhamn. Därmed går en lång tingsrättstradition i graven, med rötterna i när Söderhamn blev stad för 400 år sedan (1620).

Tingsrätten i Hudiksvall motiverar beslutet med kravet på nya och säkrare lokaler skulle ha krävt en rejäl ombyggnad.

– Det har blivit ett större fokus på säkerheten de senaste åren. I dess befintliga skick kräver tingsstället i Söderhamn en rejäl om- och tillbyggnad för att möta det, säger lagmannen och domstolschefen Christian von Szalay till Helahälsingland.se (28 januari 2019).

I dag håller Hudiksvalls tingsrätt förhandlingar i Söderhamn cirka två dagar i veckan men då bara i enklare brottmål.

Söderhamns rådhusrätt, som den hette förr, upphörde 1965. Då blev den överförd till landsrätten i Södra Hälsinglands domsaga. Näste steg i förändringen kom 1971, då Sydöstra Hälsinglands tingsrätt tillkom i Söderhamn. Redan 1972 gick dock tingsrätten i graven, då Söderhamn blev tingsställe under Bollnäs tingsrätt. När Bollnäs tingsrätt lades ner 2005, övertog Hudiksvalls tingsrätt tingsstället i Söderhamn.

Tingsrätten i Hudiksvall behöver också säkrare lokaler. Domstolsverket studerar två alternativ: om- och tillbyggnation eller nybyggnation i nya stadsdelen på Kattvikskajen.

Beskedet från Domstolsverket dröjer. Senaste beskedet är att beslut kommer under första kvartalet i år. De nya lokalerna ska vara klara till 2022, enligt Christian von Szalay.

Domstolsverket är en del av Sveriges Domstolar, som är samlingsnamnet för domstolarnas verksamhet. Sveriges Domstolar omfattar de allmänna domstolarna, de allmänna förvaltningsdomstolarna, hyres- och arrendenämnderna, Rättshjälpsmyndigheten, Rättshjälpsnämnden och Domstolsverket.

Jörgen Bengtson