Äntligen – Sverige
får egna sjömätare

Sverige är en gammal och stor sjöfartsnation. Men fram till nu har vi saknar egna sjömätare. Från och med i år finns dock svenska sjömätare, som kan kartera havsbotten på egen hand.

I slutet av mars 2019 gick de första sjömätarna någonsin ut från Sjömätarutbildningen i Göteborg. Utbildning har länge varit efterfrågad i Sverige, både av Sjöfartsverket och andra aktörer.

– Sjömätning är något som gynnar hela samhället och behövs i såväl grunda som djupa vatten. Ju mer vi vet om de vatten vi rör oss i, ju säkrare, miljövänligare och effektivare kan vi färdas, transportera och planera för framtiden, skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

– Alla behöver sjömätning, och vi behöver folk med rätt kunskap, säger Ulf Olsson, chef för Sjöfartsverkets sjömätningsverksamhet.

Tidigare har Sverige, liksom sina grannländer, vänt sig utomlands för den vidareutbildning som behövs inom sjömätning. Nu finns utbildningen på hemmaplan, i Göteborg. Den nya utbildningen fördjupar de kunskaper som kursdeltagarna redan har.

Behovet av färdigutbildade sjömätare är stort i alla länder kring Östersjön. En stor fördel med att ha en utbildning i Sverige är att det ger en bättre rekryteringsgrund, förklarar Ulf Olsson.

Utbildningen ger studenterna teoretisk och praktisk kunskap, där Sjöfartsverket bidrar till båda delarna.

– I jobbet är det mycket ”learning-by-doing”, med utbildningen har jag fått en mer teoretisk bakgrund till det hela. En större helhetsbild av yrket, som sträcker sig utanför Sjöfartsverket, säger Jesper Svensson, sjömätare på Sjöfartsverket, i pressmeddelandet.

Utbildningen är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Stockholms universitet, Marin Mätteknik och Sjöfartsverket. Kursen omfattar 30 högskolepoäng. Den första kullen hade examinationen den 22 mars 2019.

Sjöfartsverket äger och driver fem fartyg för sjömätning, där bilden visar ett av dem.

Jörgen Bengtson
Bild: Sjöfartsverket