Agön får
övernattningsstuga

Hudiksvall följer i Söderhamns kölvatten och öppnar skärgården genom att bygga övernattningsstuga på Agön, Hälsinglands näst största ö.

Söderhamns kommun har övernattningsstugor på fyra öar, Hudiksvall noll. Men nästa år blir det i alla fall en ö med övernattningsstuga, i Storhamn på Agön.

Storhamn är en stor naturhamn på västra delen av Agön. Här har kommunen en gammal stuga, byggd för skogsarbete och jakt. Den är i dåligt skick. I sommar ska kommunen riva stugan, för att bygga en helt ny nästa år. Den nya stugan får två uthyrningsdelar, som allmänheten ska kunna boka.

Storhamn ligger en bra bit från Agöns huvudort, Agö hamn, där fiskarkapellet och bebyggelsen finns, förutom den som finns runt Agö fyr.

Inte bara bygget av stugan återstår, utan också praktiska – men nog så viktiga – detaljer, som hur bokningen ska gå till, vad en övernattning ska kosta och om det kommer att gå att hyra taxibåt till och från Agön.

– Vi pratar mycket med Söderhamn, som har haft stugor på öar i flera år. Eventuellt kommer vi samarbeta med deras taxibåt, men det vet vi inte än, säger Per Erik Eriksson, ansvarig för skog- och fritidsfrågor på Hudiksvalls kommun, till Sveriges Radio P 4 Gävleborg (29 juni 2019).

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 2 juli 2019