Fara för
algblomning

Värmen på Hälsingekusten ökar sannolikheten för att algblomning börjar förpesta Hälsinglands badvatten, både på kusten och i sjöar.

Trycket är stort på Hälsingekusten stora badstränder som Maln (Hudiksvall), Stenö (Söderhamn) och Snäcken/Kråknäs (Långvind, Enånger), med parkering och strandplats som bristvara. Nu riskerar giftiga alger, som redan finns längs stora delar av Östersjökusten, att fortsätta norrut.

– Om om vädret fortsätter att vara stabilt och vinden är som nu, så finns det risk att det bildas ytansamlingar av alger. säger Markus Lindh, marinbiolog på Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), till Sveriges Radio P 4 Gävleborg, i dag.

Varmt och vindstilla väder passar algblomningen perfekt. Fortsätter det så här har vi snart alger även längs kusten i Gävleborg, säger Markus Lindh.

SMHI har en algkarta, som dag för dag visar hur algblomningen ser ut. Bilden, som snabbt förändras, visar situationen i dag.

Algblomning, eller vattenblomning som det också heter, är en kraftig tillväxt av planktonalger, där de på kort tid bildar stora populationer. Algblomning förekommer i alla sorters vatten – till havs, kring kusten, i sjöar och vattendrag. Vanligtvis blommar alger nära vattenytan eftersom, solljuset är starkast där.

Jörgen Bengtson
Karta: SMHI