Hudikkalaset
med många dragare

Hudikkalaset – Hudiksvalls stora stadsfest – växer år för år. I år firar kalaset tio år. Det startar i kväll och fortsätter till strax efter midnatt på lördag. Kalaset är – som namnet anger – en fest med båda musik och mat, som göra Glada Hudik än gladare.

Hudikkalaset startade 2010 och har vuxit till att bli en av Sveriges mest uppskattade festivaler.

Årets artister är: Laleh, Timbuktu & Damn, Fricky, Tjuvjakt, Einár, Mars, Albin Lee Meldau, Thomas Stenström, Imenella, Atomic Swing, Sigge Hills Jukebox, Gustaf och Viktor Norén, Selma & Gustaf, Sharks, Max Wassen, Gammal, Snövit, Nadja Evelina, Engmans Kapell, Cornelia Jakobs, Awaze, Swedish Tiger Sound, Casper the Ghost, Thuna, Emma Steinbakken, Electric Feel Good, Yung Hannes, Scaramanga, Ryan Edmon, Akten, Sto Cultr, Xnymfo, Tiger Forest Cat, Hanna Turi, Yanuari, Nasty Kids, Moonica Mac,  Lady Loveless, 4Pe Blue, Segertåget och Lyra,

Musiken finns på scenerna Parken (Rådhusparken), Strapatsen (vid Lillfjärden) och Lokalen (Storgatan). Till detta kommer Gaffavagnen i Rådhusparken, en husvagn som är en intim scen med exklusiva spelningar och samtal.

Mat, utställare och butiker finns i restaurangtält och matbilar (foodtrucks) i Kalasstaden vid Lillfärden.

Till detta kommer Allsångsstafetten, löpartävlingen som går runt Lillfjärden med allsång under Arnes Orkester.

Kalaset har två tydliga kännetecken: Det är alltid  helgen vecka 30 och har alltid Engmans Kapell som avslutar festivalen.

Hudikkalaset har haft en rad kända artister under åren: Lars Winnerbäck, Teddybears, Linnea Henriksson, Veronica Maggio, Miriam Bryant, Daniel Adams-Ray, Oskar Linnros, Zara Larsson, Graveyard, Petter, Bo Kaspers Orkester, Little Jinder, HOV1, Jireel, Ulf Lundell, Magnus Uggla, Loreen, Agnes, September, Tove Styrke, Norlie & KKV, Hoffmaestro, Jill Johnson och Rebecca & Fiona.

Glada Hudik har haft stadsfest sedan 2008. Den började i centrala stan, flyttade till Köpmanberget, för att sedan flytta tillbaka till stadens centrum. Läs mer om stadsfestens historia i vår artikel från 2016: Glada Hudik festar.

Text och foto:
Jörgen Bengtson