Hudik har chans bli
Europamästare i IT

Hudiksvall har chans att bli Europamästare i informationsteknik (IT).

Så kan man sammanfatta Crister Mattssons beskrivning av Hudiksvall som IT-stad. Men kommunen måste bli bättre på att ta vara på möjligheten än i dag.

– Hudiksvall bör söka utmärkelsen ”Broadband Award”. Ni har utbildning, forskning, labb, stadsnät och trådlöst nät, allt med optofiberfokus. Hudiksvall skulle mycket väl kvalificera sig för utmärkelsen, säger Crister Mattsson.

Crister Mattsson har ett gott öga till Hudiksvall, fast han inte har någon koppling till kommunen. Han bor i Sigtuna och är en av EU:s främsta experter på bredband. Han är rådgivare i bredbandsfrågor till EU-kommissionen, har bland annat skrivit boken ”Vision och vetande: om det digitala samhället”, där han lyfter fram Hudiksvall – tillsammans med Stockholm, Amsterdam och Salt Lake City-området. Han har en bakgrund i forskningsbolaget Acreo, som var engagerad i Hudiksvalls stadsnät under dess uppbyggnad med Jörgen Bengtson som projektledare, och Stockholms kommunala optofiberbolag Stokab.

Långvind.com träffar honom, när han och hustrun Ylva tar in på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind. Då avslöjar han en nyhet.

– Hudiksvall har blivit utvald som en av få städer som kommer att få pengar för att uppföra ett öppet, trådlöst nät i staden. Initiativet kommer från EU-kommissionen. Målet är att göra offentlig information tillgänglig snabbt, berättar han för Långvind.com.

EU tog beslutet i juni 2019 och är en del av EU-kommissionen IT-plan.

Han betonar Hudiksvalls unika position med ett offentligt optofibernät, tillverkning av optofiberkabel, optofiberlabb och utbildning inom optofiberområdet.

– När jag berättar om det i EU-kommissionen, tycker man att det är mycket märkligt att en liten ort som Hudiksvall har det, säger Crister Mattsson.

Hudiksvall har tagit steget från industristad till att bli ledande inom informationsteknik, vilket imponerar på Crister Mattsson och EU-kommissionen. Normalt ger EU bara stöd till regioner och inte kommuner, men i fallet Hudiksvall och några städer till, gör man ett undantag.

– Hudiksvall lyckades prekvalificera sig och sedan få sin ansökan bifallen. Pengarna som EU hade anslagit tog slut på några minuter, säger Christer Mattsson om beslutet från juni 2019.

Han vill att Hudiksvall ska fortsätta visa framfötterna i IT-sammanhang och jämför med världsledande Stokab i Stockholm.

– Stokab har investerat fem miljarder kronor och hade en avkastning på investeringen (ROI) på sexton miljarder kronor 2016, drygt tre gånger investeringen.

Han tror att en analys av Hudiksvalls investering i fiberoptiskt bredband skulle ge en klart positiv avkastning på investeringen.

Text och foto:
Jörgen Bengtson