Hudikkalaset
går i graven?

Efter tio år sätter festivalgeneralen Erik Ohlsson punkt för Hudikkalaset. Trots att årets Hudikkalaset hade 16 000 besökare under tre dagar, satte publikrekord och var det bästa någonsin enligt arrangörerna, var det sannolikt sista gången för denna stadsfest.

– Det har varit en svinbra helg. Vädret har varit grymt och både artister och besökare har varit väldigt nöjda, säger Erik Ohlsson till Helahälsingland.se.

Men var sak har sin tid. Nu avslutar Erik Ohlsson sannolikt Hudikkalaset, som han startade på Köpmanberget 2010, flyttade till Rådhusparken 2011–2014, för att återvända till Köpmanberget 2015–2017 efter ”klagomål från boende i stadskärnan i kombination med att parken renoveras till att bli en av de finaste folkparkerna i Sverige”, för att åter inta Rådhusparken 2018–2019.

– Planen var tio år, där är vi nu och den planen har vi genomfört. Vi kommer noga behöva utvärdera, och se hur det blir nästa år. Det är flera aspekter som måste vägas in. Vi har vuxit som tusan och tjänar inte så mycket pengar. För att orka driva det här så måste vi få till ett mer omfattande strategiskt samarbete med det kommunala, säger Erik Ohlsson.

I sin nuvarande form blir det inget mer Hudikkalaset, bekräftar han i intervjun. Det kan dock komma en stadsfest i ny form. Det håller han öppet för.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om Hudikkalaset: Hudikkalaset med många dragare (25 juli 2019), Hudikkalaset rockar loss i tre dagar (26 juli 2018), Glada Hudik festar (28 juli 2016) och Stadsfesten i Hudik lever (25 juli 2013).

Jörgen Bengtson
Foto: Hudikkalasets facebooksida