Populärt med
”skärgårdscruising”

Söderhamn växer allt mer som Hälsinglands främsta skärgårdskommun. I helgen var det dags för årets Skärgårdscruising i Söderhamn. Strålande sol, vänliga vindar och hög stämning ramade in aktiviteterna i Stenö havsbad, vattnet utanför och sjövägen till Söderhamn.

Besökarna fick möjlighet att prova på segling, ribbåt, kitesurfing och vattenskoter i Stenö. Söderhamns segelsällskap stod för seglingen, med två båtar, F 18 eller 606.

Men Skärgårdscruising är framför allt att visa upp sina båtar och – likt motsvarigheten på land – kryssa. Till årets cruising hade 41 båtar föranmält sig. När båtarna började lämna Stenö, anslöt många nya under vägen. Målet var restaurangen Eat and Meet i centrala Söderhamn, där middag och fest väntade.

– Tanken är att folk ska kunna trivas på stranden också. De som inte har båtar ska kunna ta del av stämningen ändå, säger arrangören Göran Hånell till Helahälsingland.se.

Även på lördagen var det aktiviteter.

Nyheter för i år var ny sträckan Stenö–Söderhamn (tidigare Stugsund–Söderhamn), fikabåt under båtturen, möjlighet att åka med skärgårdsbåten Hulda eller någon av två ribbåtar.

Söderhamns skärgårdscruising startade 2016 och har blivit en succé, både bland deltagande båtar och publik. Årets framgång gör att arrangörerna funderar på att göra två dagar nästa år och bjuda in alla båtklubbar på Jungfrukusten.

– Förhoppningen är att det ska generera något tillbaka till stan och få människor att få upp ögonen för vår fina skärgård, säger Göran Hånell till Helahälsingland.se.

Evenemanget har en egen facebooksida.

Hälsingekusten.se har tidigare skrivit om Söderhamns skärgårdscruising: Succé i Söderhamn med cruising i skärgården (29 juli 2018).

Jörgen Bengtson
Foto: Facebooksidan för Skärgårdscruising