Svea i svenska
forskningsvatten

Sveriges nya undersöknings- och forskningsfartyg Svea har anlänt till Sverige efter fem dagars sjöresa från varvet Armon i Vigo, Spanien. Svea ägs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och har besättningen från Sjöfartsverket, som ansvarar för driften. Svea är oceangående men kommer till hösten att göra tjänst i Östersjön.

Nu inleds en utbildningsperiod för besättningen och expeditionsdeltagarna från Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) och SLU. I oktober är det planerat att Svea ska inleda sin första expedition, som inte går till något av världshaven. Målet för Svea är Östersjön, där hon ska göra den hydroakustiska undersökningen BIAS (Baltic International Acoustic Survey).

Bakom expeditionen står Institutionen för akvatiska resurser vid SLU. Expeditionen genomförs varje år för att bedöma bestånden av sill och skarpsill i Östersjön.

Hemmahamn för Svea är Lysekil. Det är ett västsvenskt nav för maritim forskning och erbjuder goda hamnmöjligheter. Sedan tidigare finns SLU:s havsforskningslaboratorium i Lysekil. Även andra universitet har verksamhet i kommunen.

Nyheten om Svea står att läsa i Sjöfartstidningen, som berättar att Svea anlände Lysekil i lördags.

Hälsingekusten.se har tidigare skrivet om statens havsforskningsfartyg: Minskad havsforskning (2 januari 2013).

Jörgen Bengtson