Östra berget
får chans att lyfta

Östra berget med  pampiga Oscarsborg är känt långt utanför  Söderhamn. I sommar har området chans att lyfta som nöjesplats. I morgon öppnar Sommarkonserter på Berget. Först ut på scenen är Engmans kapell, som startar sin sommarturné i Söderhamn.

Bakgrunden till den ökade optimismen hos Sommarkonserter på Berget är naturligtvis de lättnader i coronapandemirestriktionerna, som började gälla 1 juli: fler besökare och längre öppethållande.

I anslutning till scenområdet finns en ny servering. Tomas Lingman, som är personen bakom Sommarkonserter på Berget och Söderhamns ”nöjespappa”, hoppas på att hålla folk kvar efter konserterna. Serveringens bord och stolar är utplacerade med coronasäkert avstånd.

Varje torsdag de kommande åtta veckorna blir det totalt tio konserter, eftersom två torsdagar även kommer att ha dagskonserter.

Tomas Lingman har en Facebooksida med 4 978 vänner, där man kan följa honom, både privat och nöjesmässigt.

Tomas Lingman räddade i början av juni Stadshotellet i Söderhamn från konkurs. Bolaget som ägde Söderhamns största hotell försattes i konkurs i början av maj 2021, hårt drabbat av minskade intäkter under coronapandemin. Ägarna av Söderhamn & Co – Tomas Lingman och Oscar Enqvist – köpte verksamheten. Ambitionen är att återetablera kvarteret Oxen som ett nöjeskvarter med musik, restauranger och nöjen.

Denna konsertsommar passar Tomas Lingman också på att kombinera Musik på Berget med boende på Statt med ett bra paketpris.

Tomas Lingman driver också Stenö havskrog.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om Statt Söderhamn: Statt Söderhamn räddat från konkurs (6 juni 2021) och O’Learys tar ner skylten i Söderhamn (15 september 2018).

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 19 augusti 2021