Renar på nytt
till Hälsingekusten

Hornslandet kommer åter att bli renbetesland. Länsstyrelsen Gävleborg har beslutat att renar från Jijnjevaerie samebyn (Hotagens sameby) i Krokom, Jämtland, har rätt till bete på Hornslandet denna vinter.

– Jag är väldigt glad över beskedet, säger Per-Björn Sparrok, renskötare i Jijnjevaerie sameby, till Sveriges Television Gävleborg 28 december 2021.

Han räknar med att det blir cirka 1 000 renar. Länsstyrelsen har gett samebyn rätt till att hålla 1 600 renar på vinterbete på Hornslandet, halvön sydöst om Hudiksvalls stad.

Länsstyrelsen sade 2009 nej till renar i Hälsinglands kustland. Då ville en renägare flyttar 1 500 renar till vinterbete i Hälsingland eller Dalarna. Samer hade med framgång haft renar på Hornslandet 2007 och 2008, då renarna höll på att svälta ihjäl i sitt ”vanliga” renbetesland. År 2009 hoppades renägaren Thorbjörn Åhrén från Raedtievaerie sameby (Frostvikens södra sameby) att få flytta en större renhjord till Hälsingekusten.

Det kan låta främmande att tänka sig renar i Hälsinglands kustland. Men historiskt har det funnits renar i Enånger, Norrala och Trönö. Någon ny reninvandring är dock inte att vänta.

Renskötselrätten ger samer rätt att nyttja både statlig och privat mark inom renbetesområdet för renbete, jakt och fiske. Det är alltså något som Jijnjevaerie sameby (tidigare stavat Jiingevaerie sameby) använder sig av.

Samernas historia i Hälsinglands kustland är dåligt dokumenterad. Länsstyrelsen nämner den samiska historien i studien ”Kustnära En tidsresa längs södra Bottenhavet”. I den skriver länsstyrelsen ”att samer har rört sig med sina renhjordar från det inre skogslandet till kusttrakterna, där man uppehållit sig under sommaren, ända in i början av 1900-talet.”

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare haft artiklar om renar och samer på Hälsingekusten: Hälsingesamer får plats på webben (31 maj 2018), Samer på Hälsingekusten (16 november 2015), Fornfynd på Nordanstigskusten (14 april 2014), Renar till Hälsingekusten? (21 oktober 2010) och Inga renar till Långvind (1 september 2009).

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay