”Stenbrottssjön”
stor nyhet på AB

I dag var ”Stenbrottssjön” en stor nyhet i Aftonbladet. Enda artikel på sista sidan är om att ”Jörgen fick ge namn åt sjön han upptäckte”.

Den berättar om när Agneta och Jörgen Bengtson hittade en sjö på Långvinds marker i Enånger i södra Hudiksvalls kommun.

Sjön har sedan blivit en av många vandringar, som finns på paret Bengtsons webbplats över STF boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind: langvind.com/gora/vandringar.

– Den fick ett namn, det var det viktiga, och den fick dessutom det namn vi föreslog, säger Jörgen Bengtson i artikeln.

Lantmäteriet konstaterar att det är mycket ovanligt att en sjö inte har ett namn och tycker dessutom att föreslagna ”Stenbrottssjön” är ett bra namn.

”Det till Lantmäteriet inkomna förslaget Stenbrottssjön är ett väl valt namn som tydligt utpekar en bestämd lokal och som genom sitt ordinnehåll lätt väcker associationer om just denna lokal. Namnet är också språkligt okontroversiellt och lättanvänt”, skriver Lantmäteriet som motiv till sitt beslut.

I artikeln säger Jörgen att han, när vädret tillåter, kommer att bege sig med hustrun Agneta till sjön för att fira det officiella namnet.

– Jag ser fram mot ett champagnedop av sjön, säger han i Aftonbladet.

Hälsingekusten.se har tidigare skrivit om detta: Stenbrottssjön officiellt satt på kartan (18 februari 2022), ”Stenbrottssjön” ny sjö på Hälsingekusten (3 februari 2022) och Okänd sjö i Långvind (15 april 2020).

Jörgen Bengtson