Sportlov –
med lite snö

Sportlovet har börjat, men i år med ovanligt lite snö och vinter. Därmed blir det sämre än vanligt för skidåkning på längden.

Webbplatsen Skidspår.se gör det dock lätt för längdskidåkare på Hälsingekusten – och resten av landskapet och landet – att hitta skidspår som har snö. Här finns mängder av skidspår samlade, med uppgifter om skidanläggningen som spårlängd, spårkarta, karaktär/terräng, upplysning om belysning, konstsnö, avgift och spårstatus samt skidåkarnas betyg.

De två stora alpina anläggningarna i Hälsingland, Järvsö och Hassela, håller nästan alla nedfarter öppna. Järvsö har 80 centimeters snödjup i pisten och håller alla 20 nedfarter öppna. Hassela har 19 av 20 nedfarter öppna. Båda har längdskidspår igång.

Sportlovet pågår under fyra veckor (plus ytterligare en vecka i Jokkmokk).

Först ut med sportlov är eleverna i bland annat Västra Götalandsregionen och Jönköpings län, där lovet i praktiken började lördagen den 12 februari. I går startade sportlovet i större delen av södra Sverige. Och om en vecka når det bland annat Gästrikland och södra Hälsingland.

Förutsättningarna för vintersport på Hälsingekusten med omnejd är tyvärr sämre än på många år: många av längdskidspåren är inte öppna; slalombacken med retrokänsla i Fågelhällan har för lite snö.

Sportlovet är utspritt på fem veckor och började vecka sju.

Vecka 7 är sportlov i Göteborgsregionen (del av Västra Götalands län), Jönköpings län, Sjuhärad (del av Västra Götaland), Skaraborg (del av Västra Götaland) och Ydre kommun.

Vecka 8 är sportlov i Blekinge län, Fyrbodal (del av Västra Götaland), Hallands län, Kalmar län, Kronobergs län, Skåne län, Södermanlands län (utom Gnesta), Uppsala län, Örebro län och Östergötlands län (utom Ydre).

Vecka 9 är sportlov i Dalarnas län (utom Idre), Gnesta kommun, Gotlands kommun, Gävleborgs län (utom Norrhälsingland), Stockholms län, Värmlands län, Västmanlands län och Älvkarleby kommun.

Vecka 10 är sportlov i Idre kommun, Jämtlands län, Norrhälsingland (Hudiksvall, Ljusdal och Nordanstig), Norrbottens län (utom Jokkmokk), Västerbottens län och Västernorrlands län.

Vecka 11 kan sportlovsfirarna i en enda kommun, Jokkmokk, dra nytta av låga priser på vintersportorterna.

Sportlovet har inte – som man kan tro – sin bakgrund i att vi ska ut i vinternaturen och motionera. Nittonhundrafyrtiotalets krigsår födde lovet, för att spara på uppvärmningen i städernas skolor. Statliga Bränslekommissionen införde 1940 så kallat kokslov, för att spara på stenkol och koks, som var de vanliga bränslena för uppvärmning.

Mot slutet av 1950-talet blev sportlovet vanligt i större delen av Sverige. Och nu var det folkhälsoskäl, inte bränslebesparingsskäl, som motiverade sportlovet. Bilden är från Långvind sportlov tidigare år.

Europas alla ”vinterländer” har i dag sportlov under februari eller mars.

Hälsingekuten.se har haft många artiklar om sportlov: Kyla och snö öppnar Hedebacken (29 februari 2020), Ambitiöst program för sportlov i Hudik (19 februari 2020), Sportlov – utan snö och vinter (9 februari 2020), Sportlovet startar med bra väder (10 februari 2019), Kokslov blev sportlov (2 mars 2016), Sportlovet börjar (7 februari 2015) och Sportlov i antågande (20 februari 2012).

Text och foto:
Jörgen Bengtson