Dags för långfärdsskridskor

Hälsinglands sjöar och hav bjuder in till långfärdsskridskoåkning. I Hudiksvall organiserar Friluftsfrämjandet långfärdsåkning, när isarna tillåter.

– Att med vinden i ryggen få glida fram över blanka isvidder är en hisnande upplevelse. De blånande hälsingebergen reser sig i fonden och mot öster har man den fria havshorisonten. I Hälsingland finns det fina förutsättningar för långfärdsåkning på skridskor, skriver Friluftsfrämjandet på sin webb, www.friluftsframjandet.se/hudiksvall.

I början av november fryser de första insjöarna. Under december och januari fryser havet i olika etapper, som gör att man kan nå blankisar långt ut i havsbandet.

Friluftsfrämjandet har ledarledda turer söndagar, då förutsättningarna tillåter. Om väderprognosen för söndagen är ogynnsam flyttas eventuellt turen till lördagen. Friluftsfrämjandet i Hudiksvall ger fortlöpande information om isläget och turer på telefon 0650-128 50 och webb, www.friluftsframjandet.se/hudiksvall/langfardsskridsko.

På telefonsvararens får man meddelande om turer till kommande veckoslut.

– Israpporten måste tolkas med vana! En positiv israpport är ingen garanti för att isen är säker överallt. Använd rätt säkerhetsutrustning och åk aldrig ensam, manar Friluftsfrämjandet.

Friluftsfrämjandet delar in de ledarledda grupperna i fyra grupper beroende på deltagarnas åkhastighet och turlängd. Beskrivningen nedan gäller vid åkning på bra isar i vindstilla väder:
Grupp 3: Vana åkare med bra kondition. Marschfart cirka 17 km per timma. Åksträcka maximalt 5–6 mil.
Grupp 4: Vana åkare som vill åka i måttlig fart och med uppsamlingspauser. Marschfart cirka 15 km per timma. Åksträcka maximalt 4–5 mil.
Grupp 5: Mindre vana åkare som vill åka lugnt med täta uppsamlingspauser. Marschfart cirka 12 km per timma. Åksträcka maximalt 3 mil.
Grupp 6: För ovana åkare (nybörjare) och den som vill ta det mycket lugnt. Åksträcka maximalt 2 mil.

Jörgen Bengtson