Framgångsrik kustgolf

Golfbanan i Sörfjärden, Gnarp, som gick i konkurs i oktober 2013, har kommit tillbaka med besked.

Tidigare Gnarpsbadens golfklubb (GK), som efter konkursen i mars 2014 blev Sörfjärdens GK, har lagt en framgångsrik säsong bakom sig. Golfklubben öppnade för spel i början av maj och har med hjälp av den milda hösten lockat golfare till spel sent i november.

Sörfjärdens GK har runt 350 medlemmar. Under säsongen har klubben arrangerat morgongolf och provspel. Nästa år ska klubben få dam-, ungdoms- och 55-pluskommittéer, som ska få fart på klubbsvingandet inom dessa tre grupper.

Bakom framgången ligger en professionalisering av ägande och drift av golfbanan. Bolaget Vassbäcken AB – med fem delägare – äger, förvaltar och utvecklar anläggningen. Driften ligger i ett annat bolag, Sörfjärden golf & fritid AB. Sörfjärdens golfklubb är det tredje benet i verksamheten.

– En verksamhet som omsätter tre miljoner och har anställda är inte längre en klubb utan ett företag och ska drivas så, säger en av delägarna och eldsjälarna bakom den återuppståndna golfbanan, Paul Nilsson, i dagens Hudiksvalls Tidning.

Bakom Vassbäcken AB står fem personer, som äger var sin femtedel av bolaget: Lennart Jönsson, Stockholm, Pär Melin, Sundsvall, Paul Nilsson, Gnarp, Bengt-Göran Persson, Sundsvall, och Stefan Wingqvist, Gävle.

Lilla Nordanstig har ytterligare två golfbanor, i Ede och Hassela. Den senare drivs av Hasselakollektivet. Den förra gick i konkurs i höstas, och det är oklart om det blir någon fortsatt drift.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft två artiklar om golf i Sörfjärden: Klart med golf i Gnarp (3 mars 2014) och  Åter golf i Sörfjärden (22 februari 2014),

Jörgen Bengtson