Röjning på Storjungfrun

I april börjar skogsröjningen på Storjungfrun, som Söderhamns kommun stoppade i höstas.

Röjningen kommer främst att ske på öns södra och skogsrika del. Röjningen ska vara klar senast 11 maj, i god tid till sommarsäsongen.

Storjungfrun

Avverkningen är omgiven av en rad restriktioner, som ska skydda den känsliga skärgårdsnaturen och Storjungfrun som naturreservat.

Söderhamns kommun, som äger Storjungfrun, skulle med start i oktober 2014 ha gallrat 135 hektar mark, för att göra ön mer tillgänglig. I sista minuten stoppade kommunen gallringen, sedan den tyckte att det vinnande anbudet var för dyrt. Hälsingekusten.se skrev om detta i artikeln Ingen röjning på Storjungfrun (22 oktober 2014).

Kommunen avblåste röjningen så sent att maskinfärjan, inhyrd från Stockholm, redan låg vid Lilljungfrun, en ö öster om Sandarne. Den lokala skogsentreprenörens personal stod vid kaj i Stugsund och väntade på att börja lasta.

Efter en ny upphandling, som gav lägre pris, blir det nu ny skogsröjning. Det blir Mellanskog, som med fyra maskiner och åtta personer, kommer att stå för avverkningen. Den ska ge runt 6 000 kubikmeter timmer och ved.

Storjungfrun är Hälsinglands största ö, följt av Agön. Storjungfrun blev hösten 2014 kommunalt naturreservat, efter 15 års debatt och beslut, Storjungfrun äntligen naturreservat (6 oktober 2014).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun