Ny gästhamn till Skärså

Fiskeläget Skärså, en av Hälsingekustens verkliga pärlor, har äntligen fått en ny gästbrygga.

Frågan om ny gästbrygga – som gör att båtgäster till restaurang Albertina, glashyttan, konsthantverkarna, fiskemuseet och annat som lockar till besök i Skärså – är en långkörare.

Skarsa bryggaNu är bryggan och därmed gästhamnen på plats, på bilden sedd från inseglingen till Skärså med Albertina i bakgrunden.

– Skärså välkomnar båtfolket med ny brygga, skriver Visit Söderhamn på sin facebooksida i dag.

Efter flera års turer fram och tillbaka – där det ett tag såg ut som om Skärså skulle bli utan gästbrygga – så beslutade Söderhamns kommunfullmäktige i slutet av mars 2015 att satsa på både ny gästbrygga och kaj till en kostnad av 900 000 kronor, 250 000 kronor till bryggan och 650 000 till kajen.

Den nya kajen får vänta till hösten eller vintern.

Skärså samfällighetsförening har länge påtalat allvarliga brister gällande både brygga och kaj vid Albertina i Skärså.

Gästhamnen har stort allmänintresse, eftersom restaurang Albertina med gästhamn är det näst mest populära besöksmålet i Söderhamns kommun.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om Skärsås hamnproblem: Ja till ny hamn i Skärså (18 mars 2015), Äntligen, riktig hamn i Skärså (27 januari 2015), Skärså får kommunhamn? (5 januari 2015) och Skärså utan gästhamn (25 september 2012).

Jörgen Bengtson
foto: Visit Söderhamn