Kanonholmen
gjorde kanonsommar

Kanonholmen Seafood i Vadtorp, Söderala, har lagt en kanonsommar bakom sig, trots coronapandemin och dålig start.

Sommaren 2020 skulle bli Kanonholmens stora genombrott, då fiskförädlingen med butik tog steget och även blev restaurang med underhållning. Men så kom pandemin och grusade planerna – åtminstone vad gäller musik och evenemang.

Men gästerna kom, med bil, båt, cykel och på apostlahästar.

Ägarna fick plötsligt tredubbla personalen, som de hade i början av juni. Inomhus fick restaurangen glesa ut platserna, för att upprätthålla social distansering, men utomhus gick det bra att öka platserna.

Kanonholmen började expandera verksamheten för drygt fyra år sedan. Än är det dock inte färdigbyggt. Stärkt av sommarens gästtillströmning funderar man på att bygga en ny terrass och bygga ut köket.

Restaurangen stänger inte med lyskvällen, som de flesta sommarrestauranger gör på Hälsingekusten. Kanonholmen fortsätter under hösten med att hålla öppet tre kvällar i veckan. Sedan blir det julbord. Under sommaren har det varit öppet tisdag–lördag.

Kanonholmen Seafood öppnade en gårdsbutik 2016. Företaget har dock en betydligt äldre historia än så. Det startade i slutet av 1980-talet med att bröderna Peter och Magnus Schlömer började köpa upp fisk i Vad. Vid millennieskiftet byggde bröderna en fastighet, som man sedan rustade upp för fiskförädling och gårdsbutik.

Sedan många år får Kanonholmen fisk och skaldjur direkt från Västkusten, fisk från olika håll och löjrom från Vänern.

Kanonholmen Seafood har en välbesökt facebooksida med 3 983 följare.

Kanonholmen finns sedan flera år med på Långvind.com:s unika guide över restauranger och kaféer med havskontakt: Sommarrestauranger.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om Kanonholmens tillväxt och satsningar: Hälsingekusten får ny liten havskrog (24 maj 2018), Ny havskrog öppnar i Sandarne (14 mars 2018), Fisk och skaldjur vid havet i Söderhamn (2 december 2017), Soligt i Långvind (24 juni 2016) och Fisk- och skaldjursbutik öppnar (19 januari 2016).

Jörgen Bengtson
Foto: Kanonholmen Seafood