Höstlov av
gammalt potatislov

Det forna ”potatislovet” på några dagar blev till höstlov på en vecka. I morgon börjar höstlovet de facto, även om det är formell start på måndag den 26 november 2020.

Höstlovet är nog det mest diffusa av skolloven. Det blev riktigt lov först i mitten av 1990-talet. Steg för steg har det gamla potatislovet från folkskolan – som under grundskolans första två till tre årtionden i bästa fall var två studiedagar – blivit ett riktigt skollov.

Förr i tiden fanns ett kort höstlov, för att skolbarnen skulle hjälpa till att plocka potatis eller lingon. Numera är höstlovet ett veckolångt lov.

Potatis- och lingonplockaraktiviteten har blivit utbytt mot annan fysisk aktivitet – för dem som vill. Därmed påminner höstlovet om sportlovet, som vårt mesta ”ut-och-röra-på-sig-lov”.

Höstlov i dagens tappning blev allt mer etablerat i mitten av 1990-talet. Då slog flera skoldistrikt och kommuner ihop lovdagar och studiedagar till en sammanhängande ledighet för eleverna på en vecka. Den börjar vanligen samma veckoslut som allhelgonahelgen, som i år inträffar 31 oktober–1 november.

Alla helgons dag är i Sverige sedan 1953 en så kallad rörlig helgdag. Den är förlagd till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. I praktiken infaller höstlovet därmed sista veckan i oktober eller första veckan i november, alltså drygt halvvägs in i höstterminen, ett lämpligt tillfälle för lite ledighet.

Höstlov är en typiskt nordisk företeelse. I Danmark och Sydslesvig heter det ”efterårsferie” (tidigare ”kartoffelferie”) och infaller kring vecka 42, i Finland vanligen en vecka i mitten eller slutet av oktober samt i Norge en vecka i början av oktober. På Island har enstaka skolor höstlov (haust frí). Även Estland har höstlov.

Ytterligare några länder har höstlov: Belgien har höstlov, kallat allhelgonalov, liksom Nederländerna. Vissa delstater i Tyskland har vad man i dag kallar höstlov (”Herbstferien”) men tidigare kallade potatislov (”Kartoffelferien”) på en eller två veckor i oktober–november. Schweiz har höstlov på en till tre veckor beroende på delstat (kanton). Österrike har sedan 2020 höstlov i hela landet.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om höstlov: Höstlov med rusk och sommarvärme (25 oktober 2019), Från potatis- till höstlov (28 oktober 2018), Höstlov också läs- och kulturlov (31 oktober 2017), Höstlovet här (25 oktober 2014),  Långvind lockar under höstlov (30 oktober 2013) och Höstlov lockar i Långvind (28 oktober 2012).

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay