Hoppfullt för
Hudikkalaset

Hudiksvalls stora stadsfest, Hudikkalaset, såg länge ut att bli en krympt tillställning 2021, om än under en vecka. Nu får de lättade restriktionerna Hudikkalaset att växa rejält den 26–31 juli.

Efter de lättade restriktionerna kan Hudikkalaset ta emot mer än dubbelt så många besökare, minst 1 200 mot tidigare 500, dock med krav i båda fallen på att publiken ska vara sittande.

– Hela våren har jag gått och tvivlat på mig själv och om det här kommer att gå, säger Erik Ohlsson, grundare av Hudikkalaset och verkställande direktör för artistbyrån Jubel, till Helahälsingland.se (14 juli 2021).

I år blir Hudikkalaset på Köpmanberget, där stadsfesten en gång började. En nyhet blir att scenen kommer att vara placerad i slänten mot publiken nedanför sångartemplet, och från scenen kommer en 30 meter lång catwalk att gå genom området.

Pandemin är inte över, och därför blir Hudikkalaset också direktsänt varje kväll. Hudikkalaset blir alltså en kombination av analog och digital stadsfest.

Artisterna som kommer till Hudikkalaset är, dag för dag: Markoolio, Miss Li, Daniel Adams-Ray, Albin Lee Meldau, Markus Krunegård, Fricky, Tjuvjakt, E-Type, Selma & Gustaf, Erik Lundin, Sharks, Caspet the Ghost, Olle Grafström, Cornelia Jacobs, Broder John, Nadja Evelina, Tomas Andersson Wij, Engmans kapell, Tribe Friday, Per Persson & Nya Packet, Erik Myrlund, DJ Kimmen och Clara Leija.

Hudikkalaset har en av Hudiksvalls största facebooksidor, med 10 159 följare.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om Hudikkalaset: Hudikkalaset blir av i sommar (17 mars 2021), Oklart för Hudikkalaset och Långvindskonserter (3 maj 2020), Långvind blir det av Hudikkalaset (6 januari 2020), Hudikkalaset går i graven? (28 juli 2019), Hudikkalaset med många dragare (25 juli 2019), Hudikkalaset rockar loss i tre dagar (26 juli 2018), Glada Hudik festar (28 juli 2016) och Stadsfesten i Hudik lever (25 juli 2013).

Jörgen Bengtson