Ingaskär
kommer till liv

Ingaskär utanför Stocka är en liten pärla på Hälsingekusten. Den tidigare lotsplatsen, som numera är museum, lever upp med aktiviteter på Ingaskär.

I onsdags var det dags för en ny aktivitet, Musikcafé på Ingaskär, som stiftelsen Ingaskärs lots- och hamnmuseum arrangerade. Gustaf Johnsson och Oscar Gyllenhammar stod för musiken, stiftelsen för serveringen. Totalt kom cirka 65 personer till musikkaféet.

– Vilken fantastisk kväll vi fick! Det här måste vi göra om, skriver stiftelsen den 11 augusti på sin facebooksida, som startade 18 juli 2021 och därför inte har hunnit få mer än 116 följare.

Stiftelsen hade på onsdagen premiär för en ny flotte/färja till Ingaskär. Stiftelsen som driver museet har fått bidrag på 540 000 kronor från Riksantikvarieämbetet, Hälsinglands sparbank och Nordanstigs kommun för att göra ön, bryggan och färjan mer handikappanpassad. På den nya färjan, som man numera kallar flotten, får alla får plats, oavsett vilket hjälpmedel man behöver för att ta sig fram.

Nya färjan öppnar för fler aktiviteter på Ingaskär. Med hjälp av färjan kan stiftelsen växla upp med flera vigslar, gudstjänster och andra aktiviteter på Ingaskär.

Ingaskär är en liten ön med stor historia. Centralt på ön är lots- och hamnmuseet med bilder och material från tiden, då lotsen kastade ett vakande öga över havet genom lotsutkiken. Men här finns också en säregen natur, med specialklippta träd för att lotsen skulle kunna spana ut åt havet, fyr och båk, grill- och badplatser.
 

Bilden visar den gamla flotten från en av många Ingaskärsdagar, då Långvind.com besökte ön.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om lotsön Ingaskär: Museer och -järnvägar (artikel uppdaterad 6 januari 2021), Stocka satsar på ökad turism (11 december 2017), Ångbåt slog träbåt (9 juli 2016), Stocka får båtavlopp (12 juli 2015) och Full fart på Hälsingekusten (15 juli 2013).

Jörgen Bengtson
Foto: Ingaskärs facebookgrupp