Fyrdag nästa helg efter
coronanedgång 2020

Internationella fyrdagen, som befäster Sverige som stormakt inom fyrväsendet, laddar upp för årets fyrhelg. Coronaåret 2020 blev en kraftig nedgång, men nästa helg blir det fler fyrvisningar än förra året.

En helg per år öppnar många av Sveriges stängda fyrplatser. Det sker även i resten av världen – på internationella fyrdagen.

Bara en av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser, Agö fyr, håller öppet på Internationella fyrdagen/fyrhelgen 2021. Ytterligare några fyrar i närheten av Hälsingekusten håller öppet: Brämöns fyr i Medelpad 7–8 augusti, Bönans fyr och Almagrundets fyrskepp i Gästrikland 21–22 augusti – Almagrundets fyrskepp har dock aldrig varit ett fyrskepp i gästrikevatten.

Hälsinglands ståtligaste fyr, Storjungfruns fyr, håller stängt på grund av pandemin.

Hälsinglands tredje klassiska fyrplats, Grans fyr, är sedan länge stängd för allmänheten.

Gästriklands övriga klassisa fyrar – Eggegrunds fyrHällgrunds fyr och Västra bankens fyr – har stängt, men det går att läsa om dem, liksom de öppna fyrar vi berättar om ovan, på Långvind.com:s sida om Fyrar.

– Även om smittspridningen har minskat, kommer fyrdagen inte undan det virus som härjar i världen. Glädjande nog är det ändå ett stort antal fyrar som genomför arrangemanget. Eftersom många semestrar på hemmaplan, hoppas vi att besöksantalet ändå blir stort. Fyrvisarna är uppmanade att följa Folkhälsomyndighetens anvisningar, säger Tommy Öberg, samordnare för fyrdagarna på Svenska Fyrsällskapet.

Svenska Fyrsällskapet har under 19 år lockat cirka 170 000 personer till Sveriges fyrar.

Det är en imponerande siffra, som gör Sverige till en fyrstormakt.

I år är fyrtiotalet fyrar öppna i svenska vatten, betydligt färre än de 65 fyrar, som var öppna rekordåret 2019, men fler än 2020.

Världens fyrar är unika maritima byggnadsminnen. Framtiden för många större, före detta bemannade, fyrar är på sikt osäker, då alla troligtvis inte kommer att kunna bevaras.

Under Internationella fyrdagen försöker därför Svenska Fyrsällskapet med hjälp av lokala fyrföreningar, fyrvisare och Sjöfartsverket öppna så många fyrar som möjligt, så att intresserade kan besöka en del av Sveriges unika maritima kulturarv.

Internationella fyrdagen startade 2002 och blev omedelbart en stor succé i Sverige. Det lilla landet i norr står för över hälften av alla världens öppna fyrar och fyrbesökare denna dag.

Fyrdagen genomförs i cirka 30 länder och territorier världen över tredje söndagen i augusti.

Många av uppgifterna är preliminära, meddelar Svenska Fyrsällskapet, som löpande uppdaterar vilka fyrar som är öppna 2021 på www.fyr.org.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Internationella fyrdagen/fyrhelgen: Corona hinder för Fyrdagarna (7 september 2020), Dubbelt rekord för svenska fyrdagar (11 september 2019), Fyrar välkomnar kommande helg (15 augusti 2018), Stängda fyrplatser öppnar på fyrdagen (4 juni 2018), Motvind på årets fyrdag (3 september 2017), Fyrdag öppnar stängda fyrplatser (30 juli 2017), Nytt rekord för internationell fyrdag (10 september 2016), Fyrar välkomnar (1 augusti 2016), Fyrsällskapet fyller 20 (8 februari 2016), Blickfång Söderhamns skärgård (13 januari 2016), Besöksrekord på fyrdagen (29 augusti 2015), Fyrdagen öppnar fyrplatser (14 augusti 2015), Fokus fantastiska fyrar (9 juni 2015), Fyrsällskap på Fejan (10 januari 2015), Inget fyrrekord (3 september 2014), Uppåt på Agön (18 augusti 2014), Rekord på fyrdagen? (5 augusti 2014), Populär fyrdag i Sverige (3 september 2013), Fyrar öppna för allmänheten (11 augusti 2013), Succé för fyrdagen (28 augusti 2012), Öppen fyr lockar (19 augusti 2012), Full fart på Hälsingekusten (15 juli 2013), Agö fyr välkomnar (15 augusti 2012), Agö fyr öppnar (13 augusti 2012), Stridsbåt säkrade gudstjänst (15 juli 2012) och Inget fyrfirande i Hälsingland (20 augusti 2011).

Jörgen Bengtson
Karta: Leif Elsby, Svenska Fyrsällskapet