Vindkraftsplan snart i mål?

Hudiksvalls kommun har dragit vindkraftsplanen i en långbänk utan dess lika. Nu finns äntligen ett förslag till översiktsplan för vindkraft. I morgon ska kommunstyrelsen ta ställning till om den ska gå ut på remiss. Endast två områden berör Hälsingekusten, Finnicka och Gretas klackar.

Många trodde nog att Hudiksvalls kommun skulle satsa offensivt på vindkraften efter valet och en ny majoritet, där partierna var mycket mer positiva till vindkraften än den förra S-V-majoriteten. Men en liten minoritet inom Centerpartiet har bromsat vindkraftsplanerna, livligt påhejad av S-V-oppositionen. Det innebär bland annat att det inte blir några fler vindkraftsområden längs Hälsingekusten, trots intresse från markägare att bygga vindkraftverk.

Den nu föreslagna planen innehåller tio tänkte vindkraftsområden, nio på land och ett till havs – Gretas klackar. Totalt handlar det om 160 verk, varav cirka sex verk i Finnicka och upp till 90 verk på Gretas klackar. Gretas klackar ligger en bra bit öster om Agön och är knappast något alternativ i en närmare framtid; både försvarsmakten och kalkylerna säger nej.

Forskare vid Uppsala universitet redogjorde i en studie 2010 för att Hudiksvall har bästa vindkraftspotentialen i Gävleborgs län. Med förslaget till ny översiktsplan tar Hudiksvall inte vara på den möjligheten

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om vindkraftsutbyggnaden på Hudiksvallskusten: Framflyttad vindkraft (29 november 2012), Vindkraft på Enångerskusten? (20 november 2011), Vindkraft i kustbygden (11 juni 2011), Stor vindkraftspotential i Hudik (4 november 2010) och Vindkraft till Hudiksvallskusten? (21 juli 2010).

Jörgen Bengtson