Tio år med
Mössöns visfestival

I morgon fyller Mössöns visfestival i Njutånger tio år. Det blir musikalisk fest från 18 till 23.

– Välkommen till jubileumsårets visfestial på Mössön med artister som Östen Eriksson och Jens Kristensen från Östen med resten, Louise Rosén, Yankees, Leonard Thinz Jansson, Bengt Öquist samt Segertåget unplugged, skriver Mössöns byalag på sin webbplats.

Ett viktigt inslag i visfestivalen är utdelningen av det årliga musikstipendiet på 10 000 kronor till minnet av Bengt Ohlsson.

Som vanligt bjuder också viskvällen på annan spis i form av hamburgare, kolbullar, fika och glass.

Mössön är en halvö och by öster om Njutånger. Mössön hade länge en traditionell dag fylld med aktiviteter i mitten av juli, Mössödagen. Den samlade Mössöborna runt loppmarknad, hantverk, familjeaktiviteter, lotteri och servering. Sedan flera år har Mössöns visfestival tagit över, med Mössöns byalag som arrangör till både den förra och senare.

Mössöns byalag, som har ett hundratal medlemmar, tillhör de mer aktiva byalagen på Hälsingekusten. Bylaget har aktiviteter året om och en bystuga som central samlingspunkt. Visfestivalen är återkommande, liksom halvdussinet andra aktiviteter.

I år började det med vinterträff i viken 25 februari, quizkväll i Bystugan 29 april, valborgsfirande 30 april, årsmöte 21 maj och midsommardagsfirande 24 juni. Efter visfestivalen väntar lyskväll 26 augusti och till sist adventsfika 3 december.

Mössöns byalag har webbplats mosson.se och facebooksida.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har under årens lopp haft många artiklar om Mössön: Mössöstipendium till unga musiker (10 maj 2016), Konstutflykt till Mössön (29 juli 2014), Mössön får visfestival (8 juli 2012), Äntligen bredband till Mössön (8 juni 2012), Bredband till Mössön (23 oktober 2010) och Borka och Mössön festar (9 juli 2010).

Dessutom har Mössön förekommit i 30 nyheter – om bland annat lyskväll, midsommar, telefoni och fiberutbyggnad – och artiklar om öar och bygder på Hälsingekusten.

Jörgen Bengtson