Morängsviken
nytt havsnära boende

Morängsviken, Harmånger, på Hälsingekusten, är ett nytt område med strandnära tomter. Här satsar Nordanstigs kommun och på att skapa en ”riktig skärgårdsidyll”.

Morängsviken är en liten havsvik, 25 kilometer norr om Hudiksvall. Samhället ligger på promenadavstånd från Stocka, som har både butik, mack, småbåtshamn, samlingslokal, sommarrestaurang och annan infrastruktur. Morängsviken ligger i vacker natur och har milsvidd utsikt över havet.

– Morängsviken i Stocka är platsen vid havet där ett nytt paradis växer fram, skriver kommunen på sin webbplats www.nordanstig.se.

Här finns 29 byggklara tomter, både för permanent- och fritidshusboende. Nitton tomter är villa- eller fritidshustomter. Tio tomter är flerfamiljshustomter; fyra av dessa är tänkta att bli radhus med ett drygt dussintal lägenheter.

Områdets läge är onekligen bra, för den som vill bo havsnära. Området har söderläge med åtta av tomterna så nära som cirka 25 meter från strandkanten. Kommunen har förbreredd komplett teknisk infrastruktur, med vatten- och avloppsanslutning, el- och fiberkanalisationsanslutning, vägar och gatubelysning.

Normalt säger Länsstyrelsen Gävleborg nej till så strandnära nyexploatering. Men Nordanstigs kommun har fått området klassat som Landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS), som gör det möjligt att bygga riktigt nära havet.

Planer finns på en kustväg – från Stocka via Morängsviken och Lönnångersfjärden till Mellanfjärden – även om den tillfälligt är stoppad. En kustväg skulle ytterligare öka attraktionskraften i området.

Tomterna kommer att säljas genom mäklare. Försäljningsstart är den 12 augusti 2018. Priset på tomterna är 295 000–795 000 kronor.

Kommunen poängterar att Morängsviken ligger på bra pendlingsavstånd till de närliggande städerna; till Hudiksvall tar det 25 minuter med bil och till Sundsvall 50 minuter.

– Med havet, sandstranden och naturen runt knuten erbjuder Morängsviken dig den livskvalité du söker – och du kan leva livet enklare, skriver kommunen entusiastiskt.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om Morängsviken: Kustvägen får ingen förlängning (30 oktober 2014), Morängsviken får va (18 januari 2014) och Ny kustbebyggelse på gång (15 november 2011).

Jörgen Bengtson
Karta: Nordanstigs kommun