Hudik cup i mål

Årets Hudik cup har gått i mål med den ära. Hudik Cup är en ungdomsfotbollsturnering, som vuxit till  Norrlands största. Den är också största, årligt återkommande idrottsevenemang på Hälsingekusten.

Hudik Cup är en av Sveriges största helgcuper med närmare 6 000 deltagare i åldern 8–15 år, över 350 lag och en cupfest med närmare 18 000 besökare. Hudik Cup startade 1979 med elva lag och åtta föreningar.

Cupen gick av stapeln 14–17 juni 2024 i Hudiksvall. I år vann hemmalaget Team Hudik F 15 och Strands IF P 15 tog en andraplats.

Ungdomslag från hela Sverige spelar cirka 800 matcher från fredag till söndag kväll. Matcherna är fördelade på många planer i Hudiksvalls kommun. Slutspelet är en cup, utslagsmodell, för 13–15-åringar.

För arrangören, Strands idrottssällskap (IF), är Hudik Cup en stor framgång. Den betyder enormt mycket för både Strand IF:s verksamhet och ekonomi. Strands IF är flersektionsförening, med fotboll, handboll, friidrott och konståkning. Fotbollsverksamheten engagerar över 500 spelare i alla åldrar och närmare 100 ledare.

På första Hudik Cup 1979 var en av spelarna nioårige Tomas Brolin. Resten är, som det heter, historia, både för Tomas Brolin och Hudik Cup.

I år intog Hudik Cup gågatan i Hudik, som blev en stor familjefest. Det fanns också andra aktiviteter på stan, arrangerade av Hudik Cup: Isak Huddén visade hur man hanterar en kickbike; maskotarna Skunken och Sally säl mötte fotbollspelare; Hälsinglands sparbank passade på att ha sin stipendieutdelning.

Centralt var också Hudik Cups aktivitetscenter på Holmen center (ishallen), där deltagarna kunde prova på aktiviteter som streetfotboll, e-sport, teqball, prickskytte med fotboll och fotbollstennis.

Hudik Cup belägger alla övernattningar som finns i Hudiksvalls kommun – inklusive många skolor/gymnastiksalar, där fotbollspelarna med ledare bor – och fyller restaurangerna. Evenemanget är en stor återvändarhelg. Sammantaget gör det Hudik Cup till den helg med högst omsättning inom besöksnäringen i Hudiksvall under året.

Hudik Cup är aktiv på Facebook, facebook.com/hudikcup, med  drygt 1 300 följare och Instagram, instagram.com/hudikcup, med drygt 2 100 följare. Hudik Cup har också egen webbplats, Hudikcup.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har skrivit om Hudik Cup tidigare: Hudik Cup starkt framåt (15 juni 2023), Hudik Cup i mål efter pandemin (19 juni 2022), Hudik Cup flyttar fram tävlingen (3 april 2020), Fyrtioett år för rekordstor Hudik Cup (13 juni 2019) och Framgång med Hudik Cup (10 juni 2016).

Jörgen Bengtson