Kustvägen lockar fler

Allt fler väljer kustvägen till södra Norrland, vägen Söderhamn–Hudiksvall–Delsbo–Ljusdal, istället för inlandsvägen via Bollnäs och Järvsö. Årets sportlovsveckor visar detta.

När nya Europaväg 4 Enånger–Hudiksvall öppnade 5 oktober 2011, började den ploga för framför allt fler vinterturister på kustvägen. Det märkte mat- och försäljningsställen längs vägen av redan under sport- och påsklovsveckorna 2012. I år är ökningen än tydligare i Delsbo och Ljusdal.

För besöksnäringen längs Söderhamns- och Hudiksvallskusten är de nya trafikströmmarna positiva, med mer övernattning, mat, inköp och upplevelser längs vägen. Hälsingekusten har kommit närmare Härjedalens och Jämtlands fjällvärld.

Kustvägen är snabbare och säkrare men något längre. Inlandsvägen är långsammare, mer olycksdrabbat men något kortare.

STF hotell & vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, nio minuter från E 4:an vid Ångersjöns rastplats, har märkt av den ökade resandeströmmen, att fler tar kustvägen istället för inlandsvägen.

– Vi har fått fler förfrågningar och övernattningar under den här vintern än tidigare, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Ångersjöns wärdshus märkte av trafikökningen mycket snart efter det att nya E 4:an öppnade.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om den ökade kusttrafiken, som följt med nya E 4:an – och överraskat Trafikverket: Inlands- eller kustväg? (15 juni 2012), Flera väljer kustvägen (27 januari 2012), Fjällväg eller kustväg? (16 december 2011), Hälsingekusten drar (2 november 2011), Nya E 4:an ger nya kunder (7 oktober 2011) och Hälsingekusten närmare (5 oktober 2011).

Jörgen Bengtson