Tänt var det här!

Förra veckan brann Innerstön i Hudiksvalls skärgård. Lugn, det var en kontrollerad skogsbrand, en så kallad naturvårdsbränning. Markägaren, Holmen Skog, gör detta för att säkra den ekologiska mångfalden.

Holmen Skog måste bränna en viss mängd skog varje år för att leva upp till sin miljöcertifiering, enligt Forest Stewardship Council (FSC). Holmen har förpliktat sig att bränna 130 hektar skog per år i region Iggesund, som Innerstön hör till. Naturvårdsbränning omfattade 44 hektar.

Naturvårdsbränningen på Innerstön kommer att fortsätta vartannat år i ungefär 15 år. Totalt omfattar bränningen 390 hektar skogsmark, det vill nästan hela Innerstöns yta på 400 hektar. Metoden Holmen använder kallas för successiv förbränning.

Naturvårdsbränning är en relativt ny företeelse. Den ger samma effekt som skogsbrand, men sker i kontrollerad skala. Förra veckans bränning blev delvis ett misslyckande, eftersom branden inte ville ta sig ordentligt. Det är först vid rejäla bränder, vilka utvecklar mycket värme, som de speciella djur och växter som lever på brandfälten trivs bäst.

Innerstön var nära ödeläggelse i maj 2008, när en skogsbrand bröt ut på nordöstra delen av ön. Räddningstjänsten fick dock snabbt branden under kontroll.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft två artiklar om naturvårdsbränning på Innerstön: Sätter fyr på Innerstön (20 juni 2012) och Holmen bränner ner Innerströn (21 november 2011).

Jörgen Bengtson