Äntligen – bok om
Söderhamn 400 år

Jubileumsboken om Söderhamn 400 år har låtit vänta på sig. Coronapandemin har lagt hinder i vägen. Men nu är boken med 272 sidor Söderhamnshistoria äntligen färdig.

Bakom boken står Söderhamns kommun. Jubileumsboken innehåller ett axplock av händelser, skeenden, personer och platser, som har det gemensamma att de på något sätt präglat Söderhamn åren som gått sedan kung Gustav II Adolf gav staden dess privilegier den 7 september 1620.

Undertiteln på boken är ”Texter och bilder av och med söderhamnare”. Den visar sig i form av en stor mängd skribenter, fotografer och bildkällor.

– I boken medverkar både professionella pennor och glada och kunniga amatörer, detsamma gäller för bilder. Tack till alla som bidragit!, skriver Söderhamns kommun på sin webbplats.

– De allra flesta har medverkat helt ideellt och varit glada att få bidra. Det är vi förstås tacksamma för. Det har varit ett roligt arbete, säger Curt Risell, redaktör för boken och tidigare reporter på tidningen Ljusnan.

Boken bildar pusselbitar, som ger en större bild av Söderhamns stad.

– Det är inget uppslagsverk, det handlar om att vi vill lyfta ett axplock av pärlor, en del känt blandat med sådant som man inte visste. Det är en mix av vad Söderhamn är men vi har förstås inte kunnat få med allt, säger Anders Uddén, projektledare för Söderhamns kommuns 400-årsfirande.

Bokens första upplaga är på 4 000 exemplar. Böckerna finns hos bokhandlare och kommer dessutom att delas ut till alla kommunanställda.

Bilden visar Curt Risell till vänster och Anders Uddén till höger.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Söderhamn som 400-årsjubilerande och historisk stad: Många författare fångar Söderhamnnhistoria (5 augusti 2020), Jubilerande Söderhamn blickar 25 år framåt (6 juni 2020), Fara för Söderhamns fyrahundraårsfirande (30 maj 2020), ”Historierockstjärna” till Söderhamn 400 år (22 januari 2020), Söderhamn laddar för 400-årsfödelsedagen (29 december 2019), Söderhamn fyller 400 år med egen låt (6 november 2019), Söderhamn planerar för 400 år (22 januari 2019), Söderhamn fyller 400 år (19 december 2018) och Känn historiens vingslag i Söderhamn (17 juni 2019).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun