Gävlebocken
fick digital invigning

Gävlebocken fick för första gången i sin 54-åriga historia en digital invigning. Årets invigning var, på grund av coronapandemin, inte lik någon tidigare. Bocken fanns visserligen på plats på Slottstorget, men inte människorna.

För den här gången var det en annorlunda invigning i form av en digital tv-show ledd av radioprofilen och Gävledottern Titti Schultz, med start klockan 17 på söndagen.

För många är första advent inte bara startskottet för julstämningen med skyltsöndag och musik i kyrkan, utan också Gävlebocksinvigning. I år skedde den ett stenkast från bocken, från en studio på Gävles stadsbibliotek.

Vanligen brukar många tusen människor komma till Gävle, för att bevittna den högtidliga invigningen av Gävlebocken. I år var uppmaningen att hålla sig borta och följa invigningen i direktsändning.

– Det har inte varit några folksamlingar alls. Några har gått förbi och tagit kort, men inte mer än så, säger Rebecca Steiner, Gävlebockens talesperson, till TT.

Den digitala bockinvigningen finns på Youtube.

Gävlebocken är för övrigt kidnappad från Hälsingland, som har bocken som landskapsvapen. Hudiksvalls stads- och kommunvapen består till och med av tre bockar.

Gävlebocken är en stor julbock av halm på en trästomme. Halmbocken mötte världen 1966, när reklammannen Stig Gavlén placerade en stor julbock på Slottsberget i Gävle. Redan första året satte någon eld på bocken vid tolvslaget på nyårsaftonen.

Trettio gånger har bocken brunnit upp. Men den har också drabbats av rivning, stöld, kollaps, påkörning eller annat sabotage vid sju tillfällen. Trettiosju av femtiotre år har bocken inte överlevt nyårsdagen intakt.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har under årens lopp haft många artiklar om bocken i Gävle: Digital invigning av Gävlebocken (21 september 2020), Gävlebocken vänder på sig (8 november 2019),  Gävlebock möter julen för 52:a året (2 december 2018). Ökat skydd för Gävles hälsingebock (15 november 2017), Bocken uppeldad Lillbocken påkörd (5 december 2016), Gävle kidnappar hälsingebocken igen (23 november 2016), Bocken åter lågornas rov (27 december 2015), Hälsingebock i Gävle (23 november 2015), Hälsingebocken flyttar? (18 februari 2015), Gävlebocken till historien? (17 november 2014), Hälsingebocken snart redo (24 november 2013) och Gävlebocken till Hälsingland? (8 oktober 2013).

Jörgen Bengtson
Foto: Gävle kommun