Hemvändare till
Strömmingsleken

Hudik har sin stora stora folkfest och hemvändaraktivitet i Hälsinge marknad. Söderhamn har sin motsvarighet i Strömmingsleken, som varar i dagar tre, med start på fredagskvällen.

Enånger må ha strömming som sockenvapen och Hudiksvall Strömmingssundet, men Söderhamn gör det mesta av strömmingen i form av Strömmingsleken. Den är en typisk stadsfest, därtill en av Sveriges äldsta, enligt Söderhamns-Kuriren (22/8 2014) den äldsta efter Storsjöyran i Östersund.

Hälsinge marknad i Hudiksvall kan också stoltsera med en gammal tradition, en av Norrlands äldsta marknader. Den går av stapeln den 7–9 september 2018.

Strömmingsleken 2018 rymmer tivoli, knallar, restaurang- och öltält, massor av underhållning, löpartävlingen strömmingsloppet i tre klasser (barn, fem och tio kilometer) och inte minst surströmmingstävlingen.

Suringtävlingen går av stapel i Stadsparken på lördag klockan 13–14. Då ska de tävlande inmundiga orensad Borkbosuring, En mindre krävande tävling, riktad till den yngre publiken, är karokeetävlingen på söndag klockan 14–15.30 för barn i åldern 3–15 år.

Bakom Strömmingsleken står flera idrottsföreningar samlade under paraplyet Samidrott.

Strömmingsleken har en aktiv Facebooksida och en dåligt uppdaterad webbplats – när Långvind.com tittar på den är programmet från 2017 och fokus på säljare inför Strömmingsleken 2018.

I år firar Strömmingsleken 54 år, fast den har inte funnit i mer än 53 år. Samarbetskommittén som organiserar Strömmingsleken bildades nämligen 1964.

Under många år var Strömmingsleken liktydig med öltält och stora artister. Sedan flera år är den mer lågmäld med lokala artister och mindre alkohol.

När Strömmingsleken var som störst var centrala Söderhamn avspärrat och arrangemanget lockade över 25 000 personer. Strömmingsleken höll på att gå i graven 2009, då den gjorde förlust. Även 2010 – Strömmingsleken var i september – blev ett fiasko; kombinationen kyla, september och entré på fredagskvällen gjorde att publiken svek. Sedan dess har alltså Strömmingsleken kommit tillbaka.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Strömmingsleken: Strömmingen leker i Söderhamn (9 augusti 2016), Strömmingsleken framgång (26 augusti 2014), Strömmingsleken jubilerar (23 augusti 2014), Strömmingsleken en framgång (28 augusti 2013), Strömmingsleken på 49:e året (14 augusti 2013), Strömmingsleken tillbaka (24 juli 2012), Strömmingsleken mår bättre (17 november 2011), Framgångsrik strömmingslek (15 augusti 2011), Strömmingsleken kommer igen (22 december 2010) och Fiasko för Strömmingsleken (6 december 2010).

Jörgen Bengtson