Återkomst för
Samlarmässan

Hudiksvalls antik- och samlarmässa i ishallen var golvad efter två coronaår med inställda mässor. Men i helgen kom mässan tillbaka med många utställare och besökare. Hälsingekusten.se tog temperatur på mässan mot slutet av söndagen och ställde två frågor: Hur har mässan varit? Hur har försäljningen gått?

Antalet försäljningsstånd och framför allt besökare var färre i år än tidigare.

Hudiksvalls antik- och samlarmässa lever dock fortsatt gott på sin renommé, höga kvalitet och trevliga stämning.

Alla frivilliga i samlarföreningen bidrar till detta årliga arrangemang, som i år gick av stapeln för 34:a året.

Ewa Dahlberg (bild 1), Kiruna, har rest 100 mil till antik- och samlarmässan, som är den sjätte för henne och mannen Torbjörn.

– Det är en trevlig mässa med mycket folk och trevligt bemötande av samlarföreningen, säger hon och visar upp köpen – Orreforsskål och Victorinoxkniv – som Hälsingekusten.se:s utsände gjorde.

– Vi har sålt bra, bättre än 2019, säger hon som.

Det är sjätte gången hon är på antikmässan i Hudik.

Ytterligare en nöjd försäljare är Anette Larsson (bild 2), Söderhamn, som varit med på mässorna i Hudik sedan 2016:

– Det har gått jättebra, är jättenöjd, säger hon.

– Jag har sålt lite mer än 2019. Tror det finns ett uppdämt behov för mässor, antimarknader och loppisar. Jag har också inställningen att alla ska kunna handla av mig och gå härifrån och känna sig nöjd, säger hon och visar upp den nätta ordförandeklubba som Hälsingekusten.se:s utsände köpte.


Flera andra Hälsingekusten.se pratar med säger dock att det både är färre besökare och sämre försäljning än 2019.

Besökarna under lördagen var cirka 1 000 mot tidigare 1 500, enligt flera utställare. Söndagen var något färre än tidigare år.


– Det har varit lite folk, säger Henrik Numelin (bild 3), Hälsingtuna, som driver Butik 66 i Hudik, och visar upp en stor champagnekyl.

– Det har inte varit ett bra år, säger han med fem eller sex antik- och samlarmässor bakom sig.

Han är kritisk mot arrangören och tycker att den måste satsa på marknadsföring i sociala medier och lägga mässan efter löneutbetalning.

Ett par som håller med om färre besökare och mindre försäljning är Kerstin och Lennart Ersson.

–  Det är färre besökare än 2019 och tidigare men helt acceptabel försäljning, säger Kerstin.

Båda tycker att antik- och samlarmässan är väldigt trevlig och Lennart lägger till apropå försäljningen:

– Jag har sålt alla mina mynt och mycket silver.

Det senare bidrog undertecknad till genom att köpa en silverskål av Eric Löfman, det dyraste som jag köpt på samlarmässan sedan första besöket för länge sedan.

Arrangör av Antik- och samlarmässan är Hudiksvallsortens samlarförening. Mässan signalerar starten på kuriosa- och loppmarknadssäsongen i Hälsingland, som många hoppas ska få ett uppsving efter två coronapandemiår.

Hälsingekusten.se har en speciell avdelning för marknader under fliken Göra. Här finns separata artiklar om olika typer av marknader:
• antikmarknader och samlarmässor
• knallemarknader
• julmarknader
• lopp- och kuriosamarknader
• skördemarknader
• auktioner

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om Hudiksvalls antik- och samlarmässa: Hudiksvalls antikmässa lockar folk från fjärran (26 april 2019), Antik- och samlarmässa lockar fortfarande folk (29 april 2018), Årets antikmässa öppnar i Hudiksvall (27 april 2018) och  Antikmässa lockar (14 april 2013).

Text och foto:
Jörgen Bengtson