Skärgårdstrafiken
i Gästrikland klar

I höstas såg det ut som om Gästrikland skulle bli utan skärgårdstrafik sommaren 2020, efter avbruten upphandling. Nu är båttrafiken till Limön och Furuvik i hamn.

Jungfrukusten har många öar, men få med båtförbindelse. Därför kan en utflykt till Limön utanför Gävle öppna skärgården för fler. Under sommaren finns sedan många år flera dagliga båtförbindelser från Gävle till Limön.

Samma rederi, som tidigare kört trafiken från Gävle till Limön och Furuvik, har vunnit Gävle kommuns nya upphandling, Limöbåten Rederi AB. Upphandlingen omfattar två år, 2020 och 2021.

Fartyget m/s Drottning Silvia (bilden), mer känd som Limöbåten, har de senaste åren trafikerat Limön, Engeltofta och Furuvik.

Den första upphandlingen ville få till stånd ett långsiktigt avtal för bland annat så miljövänligt fartyg som möjligt. Kommunen var beredd att skriva avtal på femton år plus möjlig förlängning på fem år. Eftersom inget anbud levde upp till kraven, fick kommunen avbryta processen.

I den nu aktuella upphandlingen sänkte kommunen kraven och avtalstiden. Två svar kom in. Billigast var det gamla rederiet.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om Limön och trafiken till denna märkliga ö i Gävlebukten: Limötrafiken hotad för 2020 (21 oktober 2019), Turistsajt med mer om Gästrikekusten (16 mars 2019), Limö fyr (3 mars 2018), Limön (uppdaterad 28 januari 2018), Halverad trafik med skärgårdsbåtar (31 juli 2017), Miljövänligt på Jungfrukusten (2 februari 2016), Limön värt en resa (3 februari 2016) och Läge för Limön? (24 juli 2015).

Jörgen Bengtson
Foto: Limöbåten Rederi AB