Nytt hopp för Ljusnebadet

Ljusnebadet var dödsdömt för ett år sedan. Men sommarens sol och badföreningsstyrelsens stora engagemang, ser ut att bli friluftsbadets räddning.

Säsongen är slut på Hälsinglands största tempererade friluftsbad. Allt har gått över förväntan för det tidigare nedläggningshotade badet.

– Vi har definitivt gått med vinst, säger Ansi Andersson i styrelsen för Ljusneparkens badförening till Söderhamns-Kuriren (29/8 2013).

I vintras såg det värre ut, efter en fjolårssommar som slutade i moll. I våras stod valet mellan rivning, malpåse eller upprustning. En oenig kultur- och fritidsnämnd i Söderhamn beslutade den 27 maj 2013 att gå på upprustningslinjen – minoriteten ville lägga ner badet – och anslog 200 000 kronor. Det räckte till att hålla badet i acceptabelt skick en sommar, men inte mycket mer.

Ljusneparkens badförening, som driver badet, ville ha betydligt mer. Föreningen fick tillräckligt för att betala av skulderna och göra absolut nödvändig upprustning.

Vändningen kom sedan i två steg: Sälls Åkeri satsade 160 000 kronor på att rädda badet; den ideella badföreningen bidrog med tusentals persontimmar för att rädda badet. Resultatet är en verksamhet som nu ger vinst, en ny optimism och sannolikt ett nytt intresse från kommunen att bidra till ytterligare upprustning.

Ljusneparkens badförening driver badet med hjälp av många ideella insatser. Föreningen fick ny styrelse i mars i år. Den har med stor entusiasm gett sig i kast med badet under våren och sommaren.

Först handlade det om insatser som att skura bassänger, måla omklädningsrum, måla kiosk och reparera staket. Sedan var det ansvar för driften under öppetsäsongen på två månader. Nu pågår rustning inför vintern.

Osäkerheten hänger fortfarande över badet. Kommunen lovar inte mer än 200 000 kronor i driftsbidrag. Om det ska till mer pengar, måste politikerna anslå mer pengar.

Nu vill badföreningen boka ett möte med kommunen för att sätta sig ner och få till stånd en långsiktig finansiering. Till skillnad från förra året, råder nu en optimism i föreningen om framtiden. Ljusneparkens badförening räknar med att driva badet även sommaren 2014 – och förhoppningsvis längre än så.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Ljusnebadet: Sponsring räddar Ljusnebadet (14/7 2013), Ännu ett år för Ljusnebadet (28/5 2013), Bad vind för våg (18/2 2013), Problem för enda badet (7/10 2012), Ljusnebadet öppnar (6/6 2012), Respit för Ljusnebadet (4/4 2012), Osäkert för Ljusnebadet (14/12 2011) och Slutbadat i Ljusne? (26/11 2011).

Fortsättning följer.

Jörgen Bengtson