”Stort intresse
för Jungfrukusten”

Föreningen Jungfrukusten är enda svenska besöksdestination, som är återkommande på mässan Allt för sjön, Stockholm. Långvind.com besökte Nordens största sjö-, skärgårds- och båtmässa under söndagseftermiddagen och mötte två entusiastiska nykomlingar, som betjänade Jungfrukustens monter.

– Det är stort intresse, många som frågar, många som är igenkännande och många som vill veta mer, säger Björn-Erik Svendsen, Gävle (till vänster på bilden).

Han får medhåll av en kollega från Söderhamn, som har den största skärgårdsenheten av de fyra kustkommunerna på Hälsingekusten och Gästrikekusten.

– Vi möter mycket sjöfolk. Det är kul att tala om att det finns sjöliv norr om Öregrund, säger Göran Hånell, Söderhamn (till höger på bilden).

Jungfrukusten är den till stor del jungfruliga kusten i södra Norrland som få känner till, men den har i sitt namn också en koppling till Hälsinglands största ö, Storjungfrun.

Kustdestinationerna minskar på Allt för sjön. I år har Jungfrukusten inte sällskap av någon annan svensk destination, utom Stockholms skärgård som finns med via Skärgårdsstiftelsen. De utländska destinationerna växer däremot: Åland, skärgårdshamnar från Stockholms skärgård via Åland till Egentliga Finland, Östra Baltiska kusten (Estland och Lettland), Baltiska sydkusten (från Klaipeda till Vorpommern och Bornholm) samt Andalusiska kusten, Kroatiska kusten och Italienska kusten.

Detta kan vara en styrka för Jungfrukusten, för det är framför allt norrut det är en utmaning att locka båtfolk. Till sin hjälp på mässan har Jungfrukusten en pinfärsk 32-sidig broschyr för 2018 med massor av matnyttig information för sjöfolk, som vill utforska kusten norr om Öregrund. I mässmontern finns en detaljerad karta över Jungfrukustens drygt 70 gästhamnar, gästbryggor och större naturhamnar, varav fyrtiotalet finns på Hälsingekusten.

Passande nog presenterade Långvind.com lagom till mässan många nya artiklar på saker att se och göra på Jungfrukusten, inklusive den mest kompletta förteckningen av Jungfrukustens klassiska fyrar, Hälsingekustens öar och Gästrikekustens öar.

Årets båtmässa pågår från 3 mars till och med 11 mars.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om mässan Allt för sjön: Båtmässa i isande vinter (5 februari 2018), Färre kustbesöksmål på mässan Allt för sjön (8 mars 2017), Jungfrukusten på 95-årig båtmässa (25 januari 2017), Jungfrukusten på båtmässa (13 mars 2016), Allt för sjön 94 år (26 januari 2016), Jungfrukusten erbjuder (25 februari 2015), Långvind på båtmässa (21 januari 2015), Hälsingekusten på Allt för sjön (27 november 2014), Jungfrukusten på båtmässa (14 februari 2014), Båtmässa med Hälsingland (27 februari 2013), Hälsingekusten på båtmässa (9 februari 2013).

Text och foto:
Jörgen Bengtson