Vattenskoter
fortsatt problem

Reglering av vattenskotrar är en långkörare. Nu säger regeringen att det inte räcker med åldersgräns, utan att kravet på förarbevis också kommer.

Redan i början av 2016 skrev Långvind.com att vattenskoterkörkort var på gång. Efter drygt fyra år kanske det blir så – i år eller nästa år.

Åldersgränsen är 15 år. Tanken var att det skulle komma krav på förarbevis från 2018. Så blev inte fallet.

Regeringen är beredd införa förarbevis för vattenskoter, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Han vill dock inte lova när en sådan förändring kan ske, utan säger bara till Tidningarnas Telegrambyrå (TT).

– Så snart som möjligt.

Polis, kustbevakning, sjöräddning och lokala föreningar har i flera året lyft problemet med vårdslösa vattenskoterförare.

– Att politikerna inte gjort något än tycker jag är jättemärkligt, det här är ett återkommande problem som har pågått i närmare tio år, säger Johan Skogfeldt, gruppchef på sjöpolisen, till TT.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger nu att han är beredd att driva frågan – fyra år efter att en utredning tog ställning och föreslog förarbevis.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare haft många artiklar om vattenskotrar: Vattenskoterkörkort på gång (20 januari 2016), Förarbevis för vattenskoter (6 maj 2015), Körkort för vattenskoter (16 augusti 2014), Vattenskotrar ökat problem (22 juli 2014), Myndighetskrav på sjökörkort (2 december 2013), Åldersgräns för vattenskoter? (20 oktober 2013), Svårt stoppa vattenskotrar (27 juni 2013), Vattenskotrar problem (6 augusti 2012), Ökad kustbevakningskoll i Hälsingland (21 juli 2009) och Vattensport (15 juli 2009).

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay