Strömmingsleken med
konkurerande suringar

På fredag–söndag är årets stora hemvändarhelg i Söderhamn, Strömmingsleken, som vanligt på busstorget mitt i stan. Men i år blir det konkurrens om surströmmingsätarna. På fredagskvällen blir det suringfest även på Östra berget.

I år är Strömmingsleken en helg senare än tidigare, 23–25 augusti. Arrangören, Samidrott, har en tanke med det.

Nu kommer marknaden, för det är vad Strömmingsleken i högsta grad också är, efter Bollnäs höstmarknad (9–11 augusti) och Selånger marknad (16–18 augusti). Det gör det lättare att locka knallare till Söderhamn.

Den andra stora folkfesten och hemvändaraktiviteten på Hälsingekusten är Hälsinge marknad i Hudiksvall två veckor senare, i år 7–9 september.

Strömmingsleken innehåller som vanligt en blandning av försäljning och mat i restaurangtält – där det finns både surströmming och strömmingsburgare – tivoli och uppträdanden, löpartävlingen strömmingsloppet och uppträdanden. Tyvärr har föreningen en inaktuell webbplats på Strommingsleken.info. Däremot finns en uppdaterad facebooksida med 1 165 följare, facebook.com/strommingsleken.

Fredag klockan 14 öppnar Strömmingsleken med tivoli och klockan 15 med knallare.

Lördag är det fokus på de yngsta besökarna, med Bamse som kommer för att hälsa på alla barnen.

Söndag innehåller gudstjänst, strömmingsloppets olika delar, godisregn, underhållning och som avslutning stort fyrverkeri klockan 20.

I år firar Strömmingsleken 55 år. Bakom festen står idrottsföreningar i Söderhamn, samlade i Samidrott.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Strömmingsleken: Hemvändare till Strömmingsleken (17 augusti 2019), Strömmingen leker i Söderhamn (9 augusti 2016), Strömmingsleken framgång (26 augusti 2014), Strömmingsleken jubilerar (23 augusti 2014), Strömmingsleken en framgång (28 augusti 2013), Strömmingsleken på 49:e året (14 augusti 2013), Strömmingsleken tillbaka (24 juli 2012), Strömmingsleken mår bättre (17 november 2011), Framgångsrik strömmingslek (15 augusti 2011), Strömmingen leker (12 augusti 2011), Strömmingsleken kommer igen (22 december 2010) och Fiasko för Strömmingsleken (6 december 2010).

Jörgen Bengtson