Äntligen körkort
för vattenskoter

– Äntligen, utropar många.

Nu blir det körkort, med krav på både teori och praktik, för vattenskotrar.

Frågan har varit en riktig långkörare, men nu har Transportstyrelsen satt ner foten, sedan regeringen i juli stött på Transportstyrelsen.

– Transportstyrelsen föreslår krav på förarbevis för att få köra vattenskoter. Myndigheten föreslår dessutom effektiva påföljder för dem som inte följer kraven. Det är förslag på åtgärder för att höja säkerheten till sjöss, som nu lämnas till regeringen, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande i dag.

Transportstyrelsen föreslår följande utbildning för att få förarbevis:

• Utbildningen ska bestå av både teoretiska och praktiska moment. Utbildningstiden beräknas till 1–2 dagar.

• Efter avlutad och godkänd utbildning utfärdas ett förarbevis. Den som kör vattenskoter ska ha förarbeviset med sig tillsammans med giltig id-handling för att kunna visa upp vid en kontroll.

• Den som inte kan visa upp sitt förarbevis ska kunna få böter. Samma påföljd ska gälla även för den som lånar eller ut hyr sin vattenskoter till någon som inte har ett förarbevis.

• Vid upprepade överträdelser av kraven ska ett förarbevis kunna återkallas.

• Transportstyrelsen föreslår att den ska få rätt att godkänna och kontrollera utbildningsanordnare.

Redan i början av 2016 skrev Långvind.com att vattenskoterkörkort var på gång. Efter drygt fyra år ser det ut att bli verklighet – förhoppningsvis nästa år.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om vattenskotrar – och problem med dem: Vattenskoter fortsatt problem (30 juni 2020), Vattenskoterkörkort på gång (20 januari 2016), Förarbevis för vattenskoter (6 maj 2015), Körkort för vattenskoter (16 augusti 2014), Vattenskotrar ökat problem (22 juli 2014), Myndighetskrav på sjökörkort (2 december 2013), Åldersgräns för vattenskoter? (20 oktober 2013), Svårt stoppa vattenskotrar (27 juni 2013), Vattenskotrar problem (6 augusti 2012), Ökad kustbevakningskoll i Hälsingland (21 juli 2009) och Vattensport (15 juli 2009).

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay