Torget
öppnar på nytt

Restaurang Torget på Möljen i centrala Hudiksvall har återigen öppnat. Byggnadsnämndens tidigare beslut om tillfälligt bygglov blev underkänt i högre instans, men efter nytt beslut i nämnden fick restaurangen ett tillfälligt bygglov.

Öppningen skedde i torsdags och var naturligtvis rejält försenad för en restaurang, som i mångt och mycket lever på sin uteplats och närhet till havet och kulturmiljön.

Bakom Torget står sedan en tid Magnus och Angelica Olsson, Magnus Kök, som också driver Borka Brygga sedan 2019. Sedan tidigare har de även restaurangen i Odd Fellow. Radjos Askander startade verksamheten med Torget för drygt fyra år sedan – Långvind.com:s utsände var den första att ta en öl på uteserveringen.

Magnus och Angelica Olsson vill utveckla verksamheten i Torget till att ha kvällsöppet under veckosluten i vinter. De talar om att ha en så kallad fine-dining-restaurang under vinterhalvåret.

Dock kan hinder komma i vägen i form av överklaganden och eventuell ändring av tillfälligt bygglov. Paret räknar med överklaganden även denna gång.

Torget har en av de mest populära Facebooksidorna för en restaurang i Hudiksvall, med drygt 3 600 följare, och toppbetyg från besökarna.

Enligt detaljplanen för Möljen går det inte att få permanent bygglov för restaurang i byggnaden. Den ligger mycket nära järnvägen, som kanske ska bli tvåspårig. I sådana fall skulle restaurangen behöva rivas.

År 2017 totalupprustade Radjo Askander lokalen, där tidigare ”Härvan” höll till. Sedan har det nya krögarparet Angelica och Magnus Olsson rustat upp restaurangen ytterligare.

Bilden på Torget är från invigningsdagen 2017.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om Torget: Slutfestat på Torget? (8 december 2020), Brand på Torget kan försena öppning (25 november 2019), ”Torget” blir ny året-om-restaurang (4 november 2019), ”Torget” fortsätter på torget (7 mars 2019), Tre år till med ny Möljenkrog (17 november 2017), Torget blev snabbt fullt (10 juli 2017), Nya krogen Torget öppnar på måndag (8 juli 2017), Tillfällig krog på Möljen i Hudik (16 juni 2017) och Ny krog i Hudik med havskontakt (30 mars 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson